Ceaiul negru, un adevarat elixir pentru sanatate

Acest ceai isi are orginea in China antica, fiind adus pentru prima oara in Europa, de catre britanici, in capitala Angliei, Londra. Ceaiul negru si-a urmau apoi drumul spre Asia de Sud-est, unde a fost transplantat de catre locuitorii din aceasta zona. S-a constatat ca una dintre cele mai bune zone, cu cea mai potrivita clima pentru cultivarea cu succes a ceaiului negru, a fost o insula mai mica din Sri Lanka, cunoascuta si sub denumirea de Ceylon. Pentru minunatele beneficii si efecte ale acestui minunat lichid intunecat ar trebui sa multumim atat chinezilor, cat si britanicilor, care l-au facut cunoscut in Europa.

ceai negru

Istoria ceaiului negru

Pasind pe urmele timpului, pe la sfarsitul dinastiei Ming si inceputul dinastiei Qing, singurele ceaiuri care erau consumate de catre oameni erau ceaiurile verzi, Oolong.

Conform legendei creata in jurul acestui ceai, se pare ca in momentul in care niste soldati care treceu prin zona Fujian, acestia s-au hotarat sa se odihneasca intr-o fabrica de ceai verde. Prezenta lor in acel loc ar fi dus la o stopare a activitatilor din fabrica, frunzele fiind lasate afara, in soare, de catre muncitori. Frunzele, in contact cu lumina si caldura soarelui, au suferit de ceea ce se numeste oxidare, ele devenind mai inchise la culoare. Din dorinta de a mari timpul de uscare a frunzelor, s-a decis ca frunzele sa fie uscate peste bucati de lemn de pin, luand nastere, astfel, Lapsang Souchong, considerat unul dintre primele ceaiuri negre.

Ceaiurile post-fermentate (pu-erh), ceaiuri comprimate, erau deja cunoscute ca „ceaiuri negre” din China. Sintagma a fost cumva, acaparata de catre negustorii olandezi si cei britanici. Acestia au inceput sa sustina faptul ca, ceaiurile rosii, chinezesti ar fi identice cu ceaiurile negre, asta din cauza culorii celor doaua tipuri de ceaiuri, culoare care era la fel de intunecata. Din acesata cauza, chiar si in zilele noastre, ceaiul rosu este denumit ceai negru in occident.

Indiferent de culoare sau denumirea in sine, ceai verde, negru, oolong, toate tipurile de ceai au aceeasi sursa si anume, Camellia Sinensis. Diferenta dintre aceste ceaiuri consta in modul in care sunt prelucrate frunzele. De exemplu, frunzele de ceai verde sunt uscate si aburite, ele nefiind fermantate. Frunzele de oolong si ceai negru sunt maruntite si apoi fermenatte, acesta din urma fiin d mult mai oxidat decat celelalte ceaiuri. Aceasat oxidare ii confera culoarea intunecata, dar si aroma mai tare si o cantitate mai mare de cofeina. De asmenea, procesul oxidarii are si alte efecte asupta ceaiului, el pastrandu-si mai bine proprietatile in timp, decat oricare alt tip de ceai cunoscut.

Acum 5000 de ani ceaiul acesta era consumat in China, fiind o bautura indragita si in zilele noastre. Exista ceaiuri ale caror frunze provin din cpoaci foarte batrani si rari si din acest motiv ele pot fi foarte scumpe, un gram din aceste frunze fiind mai scump chiar decat aurul. Studiile care s-au facut in ultimii ani au demonstrat existenta unei palete extrem de largi de beneficii pentru sanatatea omului, ceaiul, indiferent de culoarea sa, gasindu-se in tot mai mult in retete pentru diverse tratamente.

ceaiul negru

Ceaiul negru – valori nutritionale

Ceaiul negru este considerat de multi consumatori, dar si de specialistii in domeniul sanatatii, un energizant natural, acset lucru fiind sustinut de multe dovezi stiintifice. Atunci cand se doreste o crestere a nivelului de energie, se apeleaza cu incredere la o cana, mai mare sau mai mica, de ceai negru. De ce este considerat cel mai „energic” ceai? Datorita unei substante numita teina, substanta care se gaseste intr-o cantitate mai mare in ceaiul negru dacat in celelalte. Pe langa teina, mai contine si o alta substanta, numita teofilina, amandoua avand un impact asupra activitatii inimii, accelerandu-i ritmul. Tocmai din acest motiv nu este recomandat a se consuma seara.

Pe langa aceste substante, ceaiul negru mai contine si altele, numite polifenoli. Acestia repesinta niste antioxidanti cu rol in protejarea celuleor, a ADN-ului. Unii specialisti afirma ca aceste substyante din caei pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi, de exmplu, cancerul ovarian. S-au facut studii in acest sens, iar rezultatele cercetarilor au deminstrat faptul ca femeilr care au inlus in dieta lor ceaiul negru prezinta un risc mult mai mic de a dezvolta acesat cumplita boala.

Ceaiul negru contine o multitudine de vitamine, cum ar fi, B1, B2, C, PP,  si K. de asemenea, este bogat in uleiuri volatile, iod, potasiu, fluor si multe uleiuri volatile, dar si aminoacizi. Frunzele de ceai care isi au opriginea din Camilla Sinensis contin substante cum ar fi, polifenolii, flavonoizii si catechinele, toate acestae avand un impact puternic asupra anumito neurotrasnmitatoi cu rol in combaterea stresului.

Ce este teina?

Teina este, de fapt, o forma de cofeina. Este echivalentul substantei care s egasete in cafea. Intre cele doua substanre exista ao deosebire importanta, afirmandu-se faptul ca, in timp ce un ceai stimuleaza, cafeaua excita. Cofeina care exista in cfea este difuzata in organism foarte repede si energia pe care o ofera este consumata in decurs de doua, trei ore. In schimb, teina este raspnadita in organsim pentru un timp mai indelungat si anume, intre sase si opt ore, in mod continuu.

Ce vitamine si minerale contine ceaiul negru?

Dintre mineralele cunoscute, s-a constatat, in urma analizarii frunzelor, ca ceaiul negru ar contine magneziu, potasiu, fier, crom, calciu, zinc, fosfor si flour. De asemenea, el este bogat in aminoacizi, uleiuri volatile, iod si vitamine din complexul B, vitamina C, PP si K. Un aspect interesant este acela ca mult-iubita cafea contine cu 60 mg mai multa cafeina decat ceaiul negru, acesta fiin considerat o bautura mai sigura, putand fi consumat sin in timpul sarcinii si al alaptarii. Cantitatea de cafeina care exista intr-o cana cu ceai negru este de 50 mg, in timp ce intr-o cana cu cafea aceasta cantitate poate varia intre 65 si 175 de mg. Un efect al ceiaului negru, unul care le va determina pe reprezentantele sexului frumos sa il introdusca in dieta zilnica, este fapptul ca ajuta in ppcesul de slabire, numarul de calorii intr-o suta de grame de ceai fiind de una. O singura calorie!

Diferenta dintre ceaiul verde si ceaiul negru

Asa cum s-a mentionat mai sus, mabele tipuri de ceai au aceeasi sursa, aceeasi planta de ceai si anume, Camellia Sinensis. In functie de modul in care sunt prelucrate frunzele, ceaiul se poate transforma fie in ceai verde, fie in ceai negru. In cazul ceaiului verde, frunzele, dupa ce sunt culese, sunt aburite si uscate. In schimb, ceaiul negru este mai intai uscat, apoi zdrobit, operatie care permite enzimelor sa actioneze, transformand catechinele simple de ceai verde in forme mai mult complexe. Aceste substante au un rol esential in crearea aromei specifice, dar si a culorii foarte intunecate a ceaiului. Ele sunt, de asemenea, antioxidantii care au un impact atat de benefic asupra organsimului uman.

Beneficiile ceaiului negru

Benefiicle acestui ceai sunt numeroase, tocmai ddatorita nutrientilor cu impact major asupra organismului, nutrienti care lupta cu celulele cancerose, eliminandu-le, chiar. Cercetarile in domneiu au aratat faptul ca ciaiul negru contine mai multi antioxidanti dacet anumite fructe si legume. Asta este o vestre minunata pentru cei carora nu prea le plac vegetalele, ei putand alege sa consume cateva cesti de ceai negru in fiecare zi.

Printre efectele incredibile ale ceaiului negru, se pot aminti urmatoarele:

  1. Ceaiul negru are un impact pozitiv asupra creierului, stimuland activitatea cerebrala si imbunatatindu-i functiile.

Cafeina din ceai are rolul de a stimula circulatia sangelui spre creier, fiind un stimulent putrenic. De asemnenea, cafeina este absorbita si metabolizata mai rapid de organsim. Are rolul de a mari puterea de concentrare, atentia, relaxand, in acelasi timp, persoana care consuma ceaiul.

  1. Ceaiul negru are rol de protectie a sistemului digestiv

S-a demonstart faptul ca taninii preznti in ceaiul negru au efecte benefice asupra sistemuylui digestiv. Aceste substante pot ameliora anumite simptome specifice afectiunilor gastrice si intestinale, reducand inflamatiile si simptoemle cauzate de sindromul colonului iritabil.

  1. Previne afectiunile cardiovasculare

Asa cum s-a amintit, acest tip de caei contine o mare cantitate de antioxidanti cu rol in prevenirea oxidarii colesterolului. De asemenea, s-a demonstrat ca protejeaza sangele si arterele, aspect care reduce riscul de apariite a afectiunilor la nivelul inimii. Substantele din ceaiul negru, flavonoidele,, sunt cele care reduc rsicul de aparitit e cheagurilor de sange, avand impact si asupra vasodilatatiei coronariene. Prezenta manganului si a polifenolilor fac din ceaiul negru un bun stimulator cardiac, reducand si ele riscul de aparitie a bolilor cardiace.

  1. Protejeaza impotriva bolii Parkinson

Ceaiul negru are un impact pozitiv asupra memoriri, a strsului, reducand nivelul hormonulor care creeaza acesata stare. Protejeaza, in acest fel, impotriva acestei maladii degenerative.

  1. Ceaiul negru impiedica formarea de cheaguri de sange care ar putea bloca arterele.
  2. Are rol in mentinerea sanatatii intregii cavitati orale

Cercetarile care s-au facut asupra ceaiului negru, au aratat faptul ca acesta reduce formarea placii bacteriene si impiedica dezvoltarea acelor bacterii care duc la formarea cariilor dentare. Pilifenolii, acele substante din ceaiul negru au rolul de a elimina bacteriile care pot cauza cariile si distrugerea dintilor.

  1. Ajuta la slabit si la eliminarea celulitei

Teina si polifenolii care se gasesc in ceaiul negru, dar si celelalte substanbte,  au rol in procesul de ardere a grasimilor, stopand absorbtia acsetora, dar si a carbohidratilor. O alta trasatura a ceaiulul negreu este ca nu contine calorii, asta in cazul in care nu este imbogatit cu miere sau zahar. Astfel, cine doreste sa slabesaca, poate consuma fara griji, cateva cani de ceai pe zi.

  1. Ceaiul negru are rol in scaderea colesterolului
  2. Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului sau bogat de antioxidanti, vitamine si minerale, ceaiul negru este un aliat de nadejde in lupta cu virusii gripali sau cu hepatita. De asemenea, are rol si in stoparea dezvoltarii anumitor tumori, stimuland poductia de celuile care apara organismul.

  1. Previne raceala si gripa
  2. Inlatura cearcanele
  3. Este ca un balsam pentru buze
  4. Cicatrizeaza si calmeaza arsurile provocate de soare

Ceaiul negru- aliat sau nu in lupta cu cancerul?

Substantele prezente in ceaiul negru si cel verde, antioxidantii, flavonoizii,, polifenolii si anumiti compusi cu denumirea de thearubigins xare se gasecs prepnderent in ceaiul negru, se pare ca ar avea un anumit impact asupra organismului uman. Toate acestea elimina, intr-o anumita masura, acei radicali liberi responsabili de formarea cancerului. Polifenolii prezenti in ceai impiedica dezvoltarea celulelor tumorale, inducand apoptoza, acel proces prin care celulele practic, se autodistrug. De asemenea, catechinele dein ceai au rolul de a inhiba angiogeneza,o dezvoltare de vase sanguine in anumite conditii patologice. Tot aceste catechine au rol in stoparea invazivitatii celuleor tumorale.

Polifeniolii protejeaza pielea impotreiva razelor ultraviolete, iar celelate substante din ceai au  rol in activarea enzimelor de detoxifiere, enzime care pot ajuta impotriva dezvoltarii unei tumori. Se poate afrima, deci ca polifenolii au rol in prevenirea formarii celulelor canceroase in corpul uman. Ceaiul negru este indicat in prevenirea  anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, pulmonar, de prostata si san.

Mecanismul prin acre ceaiul ajuta la prevenirea cancerului, indiferent de tipul sau, nu este cunoscut cu precizie, dar este recunoscuta gama larga de beneficii ale acestui ceai, tocmai datorita prezentei antioxidantilor si a celorlalte substainte mentionate.

Ceaiul negru, un aliat de nadejde in lupta cu alte boli

Ceaiul negru s-a dovedit un adevarat prieten al organismului uman, protejandu-l de boli cardiovasculare, colesterol ridicat, reducand, tototdata, nivelul grasimii si regland grautatea corporala. Pentru a putea beneficia de aceste uimitoare efecte, este necesara introducerea in dieta zilnica a acestui lichid miraculos care ajuta oamenii sa se mentina mai sanatosi si, de ce nu, mai supli. S-a constatat, dea semenea, ca ceaiul negru poate avea un rol important in tratarea si altor afectiuni, cum a fi, herpesul, pneumonia, cistita, diareea, dar si in anumite boli de piele.

Ceaiul negru, beneficii uimitoare pentru piele

Pielea are nevoie de un tratament aparte, deoarece este organul cel mai expus din corpul uman, dar si cel mai mare. De ce ceaiul negru este consideta benefic pentru piele? Tocmai datorita vitaminelor si mineralelor pe care el le contine. Astfel, zincul, manganul, magneziul vitamina C, dar si celalalte vitamine existente in ceai ajuta pielea sa se regenereze mai repede, ajutand-o in diversele afectiuni care pot aparea la nivelul ei.

Datorita prezentei cofeinei, ceaiul negru ajuta la prevenirea infectiilor pielii si a petelor pigmentare. Este cunoscut faptul ca daca se aseaza o punguta de ceai neggru umed sub ochii umflati, acestia, dupa un timp, vor reveni la normal. El are efect si asupra acelor riduri de expresie, reducandu-le si prevenind, astfel imbatranirea prematura. Ceaiul negru are efecte benefice si asupra acneei, ajutand la prevenirea si tratarea cosurilor. Cei care sufera de acesata boala ar trebui sa consume, pentru a vedea efectele, minim doua cesti de ceai negru pe zi. Astfel, pielea se va regenera mai repede si ca recapata un aspect mai luminos si mai sanatos.

S-a demostrat ca taninul este cel care are un rol important in protectia pielii, diminuand efectele daunatoare ale mediului si imbunatatind circulatia sangelui. Totodata, are efect asupra anumitor tipuri de bacterii din organsimul uman, protejandu-l imppotriva bolilor de piele.

Ceaiul negru, un prieten pentru par

Ceaiul negru este considerat extrem de benefic pentru par, datorita multitudinii de substante hranitoare. Vitaminele, mineralele, dar si cafeina au efecte de hranire, curatare, dar si de hidratare nu numai a parului, dar si al scalpului.

Printre beneficiile ceaiului negru asupa parului se pot aminti urmatoarele;

  • Cafeina din ceai ajuta scalpul sa se mentina sanatos prin reducerea unui hormon (DHT) gasit la nivelul acestuia si care duce la pierderea podoabei capilare. El ajuta firele de par sa creasca mai groase deci, mai sanatoase.
  • De asemenea, ceaiul negru poate stimula cresterea parului daca se introduce in ritualul de spalare saptamanala a parului, fiind indicat ca podoaba capilara sa fie clatita la finalul procesului. Se va observa, in timp, cum parul devine mai sanatos, mai stralucitor si chiar mai intunecat, in cazul celor care au o nuanta mai inchisa la par. Cine doreste sa urmeze acest tratament cu ceai negru, trebuie sa stie ca pentru obtinerea unei solutii potrivite, trebuie sa adauge, la 6 pahare de apa fiarta, 3 pungute de ceai. Acestea se mentin in apa aproximativ o ora si, cand ajung la o temperatura potrivita, se pot folosi.

Ceaiul negru are beneficii si pentru sistemul osos

In urma studiilor care s-au facut la un moment dat, s-a constatat faptul ca cei care beau ceai negru in mod frecvent au oasele mai sanatoase, comparativ cu cei care nu au un asemenea obicei in rutina zilnica. Se pare ca subsyantele existente in ceai ajuta la intarirea nu doar a oaselor, dar si a tesutului conjunctiv. Ceaiul negru ajuta si la remineralizarea oaseleor, tocmai datorita mineralelor prezente in el, dar si a celorlalte chimicale.  Aceasta este o informatie importanta care ar trebui stiuta  mai ales de catre varstnici sau de catre cei care au suferit fracturi si care doresc sa aiba un sistem osos mai puternic si mai sanatos.

Ceaiul negru poate elimina stresul

Conform unor rezultate ce ai fost obtinute in urma unor cercatari, reallizate la Londra, la universitatea College, s-a constatat faptul ca ceaiul negru ar avea un impact pozitiv asupra nivelului de cortizol din organism, diminuandu-l. Asa cum se stie, cortizonul este acel hormon, care odata sectretat in organism, creste nivelul stresului pe care o persoana il poate resimti. S-a realizat, la un moment dat, un studiu, la care au participat 75 de barbati tineri care aveau inclus in dieta lor zilnica ceaiul negru. Acesti barbati au fost impartiti in doua grupuri, fiind atent monitorizati pe o periaoda de sase saptamani. Aceste persoane participante la studiu au fost nevoitye sa renunte  la consumul de ceai, cafea si la celelalte bauturi care contionueau cofeina. Barbatii din prima grupa au consumat in acesata perioada o bautura cu aroma de fructe, aceasta bautura continand acele ingredinte specifice ceaiului negru. Cei din al doilea grup au fost nevoiti sa consume o bautura cu gust identic cu prima, dar care nu continea acele ingredinete din ceaiul negru, un fel de placebo. Ambele bauturi nu aveau nici mirosul si nici gustul caractersitice ceaiuluo negru, indepartandu-se astfele acele elemente care ar fi putut crea confuzie in randul celor care le-au consumat.

Cei care au participat la acest studiu au fost nevoiti sa faca fata unor situatii stresante, timp in care li s-a masurat nivelul de cortizol din organism, tensiunea, dar si nivelul trombocitelor. De asemenea, li s-a cerut barbatilor sa se autoevalueze si sa mentioneze in ce masura s-au simtiti stresati in tot acest timp. Dupa ce au fost supusi anumitor situatii cauzatoarea de disconfort emotional, pentru o perioada de 50 de minute, s-a constatat faptul va nivelul de cortizol a scazut cu 47% in cazul celor care au baut acel lichid cu ingredinetele specifice ceaiiulu negru, spre deosebire de numai 27% in cazul celor care au consumat acel placebo. De asemenea, un aspect important care s- constatat in urma acestui studiu a fost nivelul mai mare de relaxare atunci cand nu au mai fost supusi acelor situatii stresante, voluntarii din primul grup linistindu-se intr0un timp mai scurt. Astfel, se poate afirma faptul ca ceaiul negru ajuta in lupta cu stresul, ajutand mintea sa se linisteasaca mai repede, relaxand parsoana care il consuma

Ceaiul negru, un inlocuitor potrivit pentru cafea

Ceafeaua si ceaiul negru au ceva in comun si anume, cofeina, substanta magica care trezeste, relaxeaza swi ofera energie. Pentru a vedea clar care sunt diferentele dintre aceste doua substante, am ceat un tabel ce evidentiaza acest aspect

bautura/planta concentratia de cafeina
cafea 80mg/200ml
ceai negru 40mg/200ml
ceai verde 20mg/200ml
Yerba Mate 70mg/200ml
Guarana 47mg/1g seminte

Asa cums  epoate observa, cafeaua contine o cantitate mai mare decat ceaiul negru, aproximativ 60 mg. Acesta cantitate redusa de caofeina din ceiaul negru face din acesta o bautura mai sigura, mai ales pentru acele persoane care au condraindicatii in ceea ce priveste consumul d ecafea, cumar fi femeile insarcinate  sau cele care alapteaza. Conform unor studii asupra acestui efectelo pe care le are aceste lichid magis, s-a constatat faptul ca poate fi consumat dsi de catre cei care au anumite probleme cu inima sau cu circulatia. Bineinteles, ei pot opta pentru un tip de ceai care sa contina o cantitate mai mica de teina. Este recomandat ca ceaiul sa fie consumat in anumite doze, si sa nu se faca abuz. Astfel, nu trebuie  sa se depaseasca 5,6 cesti de ceai pe zi.

Ceaiul negru si hipertensiunea arteriala

Oamenii de stiinta din Australia au realizat anumite cercetari asupra efectelor ceaiului negru si ei au constatat, in urma rezultatelor obtinute, ca ceaiul negru nu ar creste presiunea sangelui, aspect important pentru cei care sufer ade hipertensiune si sunt iubitori de ceai. Astfel, aceste persoane pot consuma linistite cateva cesti de ceai, fara a-si face griji ca s-ar putea ca organismul lor ar putea avea de suferit. S- demonstrat chiar ca subsytantele continute de acet lichid minunat, ar duce la o scaderea a tensiunii arteriale. Inima nu are decat de castigat in urma consumului zilnic de ceai, pe o persoada mai lunga de timp.

S-a realizat la un monet dat o cercetare la care au participat 95 de persoane, barbati si femei, toti fiind consumatori de ceai negru. Jumatate din tre acestia au fost nevoiti sa consume teri cesti de ceai pe zi timp de sase luni, iar cealalta jumatate urmand sa consume o bautura care avea doar aroma de ceai negru, fara a contine acele ingridinete active, cu multidudine  de beneficii mentionate. Rezultatele acestei cercetari au evidentiat faptul ca cei care au baut ceaiul negru aveau o tensiune arteriala mai mica, cu aproxcimativ 3 puncte. Chiar daca impactul asupra tensiunii nu este semnificativ, totusi exista iar oamenii de stiinta confirma ca un consum zilnic de ceai negru ar ajuta inima sa se mentina sanatoasa.

Cum se prepara ceaiul negru?

Atunci cand doriti sa va relaxati sau sa va delectati, pur si simplu cu o cana de ceai negru, este necesar sa cunoasteti metoda corecta de a-l prepara, pentru a va bucura de toate beneficiile sale. Astfel, la fiecare cana de 25 de ml puteti pune o cantitate de aproximativ 5 grame de ceai, sau o lingurita plina. Apa in care dvs introduceti ceaiul trebuie sa fie fierbine. Dupa ce ati introdus ceaiul in apa, lasati acoperit pentru aproximativ 5 minute. In cazul in care doriti ca gustul sa fie mai intesn, puteti lasa sa actioneze penteu un timp mai lung, sa spunem 10, 15 minute. Frunzele de ceai vor elibera mai multa teina, de aici si giustul si culoare amai intense. Daca veti constata ca nu va place gustul ceaiului, acesta fiind prea puternic, pupeti adauga putin lapte, scortioara, chimen sau alte ingredinte pe care le preferati. Unii prefera sa puna cateva picaturi de lamaie sau portocala pentru a-i conferi o aroma mai deosebita.

Contraindicatii

Asa cum s-a mentionat in repetate randuri, ceaiul negru contine teina, acea substanta care confera energie mintiisi trupului. Din acest motiv, daca se consuma intr-o cantitate prea mare, paote crea cinsomnii, mai ales daca este consumat dupa o anumita ora. De asemenea, poate avea un impact asupra stomacului, acesta secretand prea mult suc gastric, ceea ce poate creste riscul aparitiri gastritei. Intr-o vantitatea prae mare poate agrava manifestarile ulcerului, daca persoana a fost diagnosticata vu acesata afectiune.

Consumul de ceai negru nu este indicat persoanelor care prezinta afectiuni ale ficatului, daca au diabet sau afectiuni la nivelul inimii. Daca ele doresc sa consume totusi, acest tip de ceai, este recomandat sa consulte, mai intai, un medic specialist, care le va oferi toate informatiile in acest sens. Trebuie stiut ca atat cafeaua, cat si ceaiul au unnimpact nehativ asupra absorbtiei fierului de catre organism si nu este indicat sa se consume dupa ce s-a luat masa sau chiar inainte de aceasta. Cel mai bine este sa fie consumat intre mesele principale.

Consumul de ceai negru de catre femeile insarcinate trebuie limitat la doua cani pe zi si nu mai mult, din cauza cantitatii de cofeina din ceai.

Atentionari speciale privind consumul de ceai negru

  • Trebuie stiut ca ceaiul negru ar avea o anumita influenta asupra activitatii adenozinei, acea substanta care este folosita la evaluarea stresului cardiac. De aceea, nu se recomanda lichide care contin cofeina cu cel putin 24 de ore inainte de a face acest test.
  • Efedrina impreuna cu ceaiul negru nu reprezinta o combinatie prea buna si asta din cauza efectelor asupra sistemului nervos, stimulandu-l prea tare si putand duce la efecte grave. Aceasta combinatie, confrom specialistilor, ar duce la efecte asemanatoare cu cele ale medicamentelor pentru depresie.
  • S-a constatat ca anumite antibiotice ar duce la scaderea capacitatii corpului uman de a elimina cofeina, de aceea trebuie avuta mare atentie cand se iau asemenea medicamente.
  • Ceaiul negru ar avea impact si asupra coagularii sangelui, impiedicand aceasta actiune si poate anula chiar, efectelor somniferelor, daca se consuma seara.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *