Ceaiul oolong

Ceai oolong, unul dintre cele mai iubite ceaiuri, pe langa ceaiul verde sau ceaiul negru, este considerat special si unic in ceea ce priveste gustul si aroma.

ceai oolong

 Ceai oolong, un scurt istoric

Ceaiul oolong a fost cunoscut initial sub denumirea de “Beiyun” si s-a facut remarcat prin calitatile sale unice, cum ar fi gustul. Exista si o legenda care circula in jurul acestui ceai. Un agricultor care se ocupa cu recoltarea ceaiului a fost, la un moment dat, deranjat de venirea unui cerb. Vazandu-l, s-a decis ca ar fi bine sa il vaneze si a lasat frunzele de ceai la voia intamplarii. Atunci cand s-a intors a doua zi ca sa isi finalizeze lucrul cu ceaiul, a descoperit faptul ca frunzele aveau capetele oxidate partial si miroseau foarte frumos. Dupa ce a terminat sa prelucreze ceaiul a constatat faptul ca acesta avea un gust deosebit si diferit de ceea ce stia el, aroma sa  fiind mai intensa si mai dulce. Acest agricultor se numea Oolong si el este cel care ar fi creat tipul de ceai atat de indragit astazi.

Ceai Oolong – cum se produce?

Pentru a obtine acest ceai este necesar sa se urmeze anumite etape si anume:

  1. Recoltarea – in decursul unui an, frunzele de oolong sunt culese chiar si de 4 ori, in anumite anotimpuri: primavara, vara si toamna. Frunzele sunt culese in momentul in care mugurasii plantei ajung la maturitate, adica pana ajung la jumatatea marimii unei frunze care s-a dezvoltat complet. In functie de perioada in care s-au cules frunzele, ceaiul va fi considerat unul mai de calitate. Frunzele care sunt culese toamna si primavara produc un ceai mai bun
  2. Uscarea – frunzele care s-au cules se lasa la uscat pentru a se elimina apa din ele. Eliminarea apei este o etapa importanta, deoarece acest nivel al umiditatii ar influenta gradul de oxidare al polifenolilor din ceai. Dupa ce apa dispare, frunzele devin moi si isi pierd stralucirea specifica. Frunzele sunt asezate pe suprafete de bumbac, initial, intr-un strat mai subtire si apoi, in unul mai gros. Aceasta actiune este necesara pentru a impiedica acumularea caldurii in exces in interiorul frunzelor
  3. Agitarea frunzelor – in timpul acestei actiuni are loc o oxidare mai puternica. Prin actiunea de agitare substantele chimice din frunze si din tulpini se amesteca si astfel se echilibreaza aroma ceaiului. Gustul amar este eliminat. In timpul acestui proces, frunzele isi recapata elasticitatea pierduta la uscare. Agitarea se realizeaza de mai multe ori, dupa anumite intervale de timp si cu intensitati diferite. Actiunea se incheie in momentul in care frunzele incep sa devina rosiatice la capete
  4. Fixarea- frunzele urmeaza sa fie prajite la foc mare pentru a elimina enzimele si pentru a stopa oxidarea. Fixarea se realizeaza pentru o perioada scurta de timp pentru a se evita pierderea umiditatii
  5. Rularea frunzelor – prin aceasta actiune frunzele capata diferite forme. De obicei, sunt rulate sub foma unor bile de dimensiuni mari. Rularea face ca frunzele de ceai sa secrete anumite elemente care interactioneaza intre ele si care duc la nasterea altora noi. Dupa ce sunt rulate , frunzele sunt incalzite si din nou, rulate.
  6. Coacerea – in acest caz, exista doua etape si anume:
  7. Coacerea rapida, in care se aplica o caldura mare pentru o perioada scurta de timp
  8. Coacerea mai indelungata si la o temperatura mai scazuta. Pentru unele tipuri de ceaiuri, coacerea dureaza chiar si 7 ore.
  9. Sortarea, racirea si ambalarea – acestea sunt ultimele etape ale prelucrarii frunzelor de ceai. Se aleg frunzele care sunt considerate cele mai bune, avandu-se grija sa se elimine si ramurile. Ele sunt apoi reincalzite, racite si, la final, ambalate.

Ceaiul oolong, ce contine?

Acest ceai este foarte bogat in anumite subtante cum ar fi:

  • Antioxidanti
  • Calciu
  • Cupru
  • Mangan
  • Seleniu
  • Carotina
  • Potasiu
  • Vitamina B
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Acid folic
  • Polifenoli

Ceai oolong, beneficii pentru sanatate

Ceaiul oolong, datorita elementelor pe care le contine, prezinta o serie de beneficii pentru organismul uman. In cele ce urmeaza, va prezentam cele mai importante beneficii ale ceaiului oolong:

  1. Mentine un echilibru optim al nivelului de grasimi din corp – polifenolii care exista in ceai au un impact pozitiv in ceea ce priveste procesarea grasimilor. Polifenolii ar declansa actiunea unor enzime si ar imbunatati functiile celulelor grase din corp. Se considera chiar ca ceaiul oolong ar ajuta in prevenirea si tratarea obezitatii, insa nu sunt suficiente studii care sa sustina aceasta afirmatie. Totusi, se considera ca includerea sa in dieta zilnica ar duce la o scadere in greutate.
  2. Mentine o piele sanatoasa – in urma unor studii care s-au facut asupra ceaiului oolong, s-a constatat faptul ca ar ajuta persoanele cu diverse eczeme. Cei care au consumat ceai au afirmat ca aceste afectiuni dermatologice s-au ameliorat dupa aproximativ o saptamana
  3. Mentine sanatatea intregii guri – consumul de ceai oolong duce la oprirea dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala, bacterii ce sunt responsabile de divesre afectiuni. Polifenolii sunt cei care lupta cu aparitia unor posibile carii
  4. Combate caderea parului – prezenta antioxidantilor are rol in mentinerea unui metabolsim optim al unui hormon masculin (DHT), hormon care ar produce caderea podoabei capilare
  5. Elimina starile depresive  – substantele pe care le contine, in special polifenolii, ajuta la eliminarea acelor stari negative cum ar fi depresia sau melancolia. Consumul unor cani de ceai oolong duce la restabilirea echilibrului emotional si psihic
  6. Elimina radicalii liberi – datorita antioxidantilor pe care ii contine, ceaiul are rolul de a proteja organismul de actiunea radicalilor liberi. Se stie despre acesti radicali ca ar duce la imbatranirea prematura la nivel celular
  7. Mentine oasele sanatoase – tot antioxidantii sunt cei care protejeaza structura osoasa, facand-o mai puternica si mai rezistenta. Ceaiul previne instalarea osteoporozei, dar si a altor afectiuni ce pot sa apara la nivel osos. De asemenea, ar duce la o crestere a nivelului de minerale din oase.
  8. Reduce nivelului de colesterol „rau” din sange si imbunatateste sistemul cardiovascular
  9. Detoxifica organismul, datorita prezentei unei largi palete de substante nutritive
  10. Cu rol pozitiv asupra digestiei
  11. Previne instalarea diabetului de tip 2. In urma unui studiu care s-a realizat in Taiwan in anul 2003, s-a ajuns la concluzia ca un consum regulat de ceai de oolong pe o perioada de 30 de zile, a condus la o scadere semnificativa a nivelului de zahar din sange. De mentionat faptul ca zilnic, participantii la studiu treabuiau sa consume 1500 de ml de ceai. Studiul a mai demonstrat faptul ca, daca se combina ceaiul cu medicamente pentru diabet, nivelul zaharului din sange inregistreaza modificari mai bune decat in cazul in care s-au luat doar medicamentele simple.
  12. Imbunatateste capacitatea cognitiva tocmai datorita prezentei cafeinei, dar si a celorlalte substante nutritive.

Ceaiul oolong, ideal pentru ten

Ceaiul de oolong, fiind atat de bogat in antioxidanti, vitamine si minerale, face din el un adevarat prieten al tuturor celor care vor sa aiba o piele frumoasa si stralucitoare. Fie ca este consumat intern, fie extern, ceaiul contribuie la sanatatea pielii.

  • Extern, el poate fi aplicat pe ten sub forma de tonic sau poate fi folosit chiar si ca demachiant. Are scopul de a curata tenul in profunzime, de praf, sebum sau machiaj. Curata porii, lasand pielea curata si neteda.
  • Ceaiul de oolong mai poate fi adugat si in diverse masti faciale. Astfel, in functie de ceea ce se urmareste, se aleg si ingredientele. Astfel:
  • Pentru curatare si hidratare se poate realiza o masca din iaurt si ceai oolong, care are rol de a restabili ph-ul tenului
  • Pentru eliminarea cosurilor si a punctelor negre se poate alcatui o masca din miere si ceai oolong. Este cunoscuta actiunea mierii asupra tenului, iar combinarea cu ceai nu va face decat sa mareasca efectele asupra pielii
  • Pentru estomparea ridurilor sa va face o masca din banane si ceai de oolog. In acest caz, se va pasa banana si se vor adauga 2-3 lingurite de ceai.

Ceai de oolong, eficient si pantru mentinerea sanatatii parului

In cazul in care se doreste o podoaba capilara mai rezistenta si mai stralucitoare, este indicata clatirea sa dupa fiecare spalare. Ceaiul are rol in prevenirea si combaterea caderii firelor de par. Dupa ce parul este clatit cu ceai oolong, acesta devine mai matasos si mai usor de aranjat. De asemenea, nu se mai electrizeaza.

ceai oolong beneficii

Cum se prepara ceaiul oolong?
  1. Atunci cand se doreste o cana de ceai oolong, este necesar sa se stie faptul ca, este nevoie de o lingurita sau doua de frunze de ceai. Acesta se prepara la o temperatura de 95 de grade, iar frunzele se lasa in apa timp de 5-10 minute. Aceste conditii sunt necesare pentru a se asigura ca toate elementele nutritive din frunze ajung in apa si apoi in organism
  2. In cazul in care ceaiul se gaseste intr-un pliculet, este necesar doar unul la prepararea unei cani de ceai. In aceasta situatie, se pune saculetul intr-o cana de apa fierbinte si se lasa inauntru 10 minute. Apoi, se scoate si se consuma ceaiul
  3. Daca ceaiul este sub forma de pudra, este suficienta o singura lingurita la o cana de apa fierbinte. Se lasa sa actioneze timp de 5 minute, pana la absorbtia totala si apoi, se poate consuma.
Ceaiul oolong – cand se consuma pentru a scapa de kg in plus?

In lupta cu surplusul de greutate, se recomanda sa se consume ceaiul oolong, mai intai, in prima parte a zilei, la micul dejun, urmand sa se mai bea unul la pranz, cu 30 de minute inainte si ultima cana, la cina. Important este sa se adopte si un stil de viata sanatos, daca se doresc rezultate bune si in cat mai scurt timp posibil. Mai multe despre acest ceai aici.

Ceaiul oolong, efecte secundare

In cazul in care se consuma o cantitate prea mare de ceai oolong, se pot observa urmatoarele efecte:

  • Deshidratare
  • Insomnie
  • Greata
  • Stomac sensibil
  • Dureri de cap
  • Greata
  • Anemie
  • Anxietate
  • Pietre la rinichi
  • Glaucom

Ceai oolong, contraindicatii

Acest ceai nu este recomandat in cazurile ce urmeaza:

  1. Sarcina sau alaptare
  2. Daca se consuma si alte suplimente pe baza de plante
  3. Daca se iau medicamente pentru diverse afectiuni cum ar fi: boli de inima, ulcer sau depresie
  4. Daca persoana sufera de osteoporoza nu se recomanda un consum mai mare de o cana pe zi, deoarece poate elimina calciul din urina
  5. Daca persoana are o varsta mai mica de 10 ani.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *