Ceaiul oolong

Ceai oolong, unul dintre cele mai iubite ceaiuri, pe langa ceaiul verde sau ceaiul negru, este considerat special si unic in ceea ce priveste gustul si aroma.

ceai oolong

 Ceai oolong, un scurt istoric

Ceaiul oolong a fost cunoscut initial sub denumirea de “Beiyun” si s-a facut remarcat prin calitatile sale unice, cum ar fi gustul. Exista si o legenda care circula in jurul acestui ceai. Un agricultor care se ocupa cu recoltarea ceaiului a fost, la un moment dat, deranjat de venirea unui cerb. Vazandu-l, s-a decis ca ar fi bine sa il vaneze si a lasat frunzele de ceai la voia intamplarii. Atunci cand s-a intors a doua zi ca sa isi finalizeze lucrul cu ceaiul, a descoperit faptul ca frunzele aveau capetele oxidate partial si miroseau foarte frumos. Dupa ce a terminat sa prelucreze ceaiul a constatat faptul ca acesta avea un gust deosebit si diferit de ceea ce stia el, aroma sa  fiind mai intensa si mai dulce. Acest agricultor se numea Oolong si el este cel care ar fi creat tipul de ceai atat de indragit astazi.

Ceai Oolong – cum se produce?

Pentru a obtine acest ceai este necesar sa se urmeze anumite etape si anume:

  1. Recoltarea – in decursul unui an, frunzele de oolong sunt culese chiar si de 4 ori, in anumite anotimpuri: primavara, vara si toamna. Frunzele sunt culese in momentul in care mugurasii plantei ajung la maturitate, adica pana ajung la jumatatea marimii unei frunze care s-a dezvoltat complet. In functie de perioada in care s-au cules frunzele, ceaiul va fi considerat unul mai de calitate. Frunzele care sunt culese toamna si primavara produc un ceai mai bun
  2. Uscarea – frunzele care s-au cules se lasa la uscat pentru a se elimina apa din ele. Eliminarea apei este o etapa importanta, deoarece acest nivel al umiditatii ar influenta gradul de oxidare al polifenolilor din ceai. Dupa ce apa dispare, frunzele devin moi si isi pierd stralucirea specifica. Frunzele sunt asezate pe suprafete de bumbac, initial, intr-un strat mai subtire si apoi, in unul mai gros. Aceasta actiune este necesara pentru a impiedica acumularea caldurii in exces in interiorul frunzelor
  3. Agitarea frunzelor – in timpul acestei actiuni are loc o oxidare mai puternica. Prin actiunea de agitare substantele chimice din frunze si din tulpini se amesteca si astfel se echilibreaza aroma ceaiului. Gustul amar este eliminat. In timpul acestui proces, frunzele isi recapata elasticitatea pierduta la uscare. Agitarea se realizeaza de mai multe ori, dupa anumite intervale de timp si cu intensitati diferite. Actiunea se incheie in momentul in care frunzele incep sa devina rosiatice la capete
  4. Fixarea- frunzele urmeaza sa fie prajite la foc mare pentru a elimina enzimele si pentru a stopa oxidarea. Fixarea se realizeaza pentru o perioada scurta de timp pentru a se evita pierderea umiditatii
  5. Rularea frunzelor – prin aceasta actiune frunzele capata diferite forme. De obicei, sunt rulate sub foma unor bile de dimensiuni mari. Rularea face ca frunzele de ceai sa secrete anumite elemente care interactioneaza intre ele si care duc la nasterea altora noi. Dupa ce sunt rulate , frunzele sunt incalzite si din nou, rulate.
  6. Coacerea – in acest caz, exista doua etape si anume:
  7. Coacerea rapida, in care se aplica o caldura mare pentru o perioada scurta de timp
  8. Coacerea mai indelungata si la o temperatura mai scazuta. Pentru unele tipuri de ceaiuri, coacerea dureaza chiar si 7 ore.
  9. Sortarea, racirea si ambalarea – acestea sunt ultimele etape ale prelucrarii frunzelor de ceai. Se aleg frunzele care sunt considerate cele mai bune, avandu-se grija sa se elimine si ramurile. Ele sunt apoi reincalzite, racite si, la final, ambalate.

Ceaiul oolong, ce contine?

Acest ceai este foarte bogat in anumite subtante cum ar fi:

  • Antioxidanti
  • Calciu
  • Cupru
  • Mangan
  • Seleniu
  • Carotina
  • Potasiu
  • Vitamina B
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Acid folic
  • Polifenoli

Ceai oolong, beneficii pentru sanatate

Ceaiul oolong, datorita elementelor pe care le contine, prezinta o serie de beneficii pentru organismul uman. In cele ce urmeaza, va prezentam cele mai importante beneficii ale ceaiului oolong:

  1. Mentine un echilibru optim al nivelului de grasimi din corp – polifenolii care exista in ceai au un impact pozitiv in ceea ce priveste procesarea grasimilor. Polifenolii ar declansa actiunea unor enzime si ar imbunatati functiile celulelor grase din corp. Se considera chiar ca ceaiul oolong ar ajuta in prevenirea si tratarea obezitatii, insa nu sunt suficiente studii care sa sustina aceasta afirmatie. Totusi, se considera ca includerea sa in dieta zilnica ar duce la o scadere in greutate.
  2. Mentine o piele sanatoasa – in urma unor studii care s-au facut asupra ceaiului oolong, s-a constatat faptul ca ar ajuta persoanele cu diverse eczeme. Cei care au consumat ceai au afirmat ca aceste afectiuni dermatologice s-au ameliorat dupa aproximativ o saptamana
  3. Mentine sanatatea intregii guri – consumul de ceai oolong duce la oprirea dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala, bacterii ce sunt responsabile de divesre afectiuni. Polifenolii sunt cei care lupta cu aparitia unor posibile carii
  4. Combate caderea parului – prezenta antioxidantilor are rol in mentinerea unui metabolsim optim al unui hormon masculin (DHT), hormon care ar produce caderea podoabei capilare
  5. Elimina starile depresive  – substantele pe care le contine, in special polifenolii, ajuta la eliminarea acelor stari negative cum ar fi depresia sau melancolia. Consumul unor cani de ceai oolong duce la restabilirea echilibrului emotional si psihic
  6. Elimina radicalii liberi – datorita antioxidantilor pe care ii contine, ceaiul are rolul de a proteja organismul de actiunea radicalilor liberi. Se stie despre acesti radicali ca ar duce la imbatranirea prematura la nivel celular
  7. Mentine oasele sanatoase – tot antioxidantii sunt cei care protejeaza structura osoasa, facand-o mai puternica si mai rezistenta. Ceaiul previne instalarea osteoporozei, dar si a altor afectiuni ce pot sa apara la nivel osos. De asemenea, ar duce la o crestere a nivelului de minerale din oase.
  8. Reduce nivelului de colesterol „rau” din sange si imbunatateste sistemul cardiovascular
  9. Detoxifica organismul, datorita prezentei unei largi palete de substante nutritive
  10. Cu rol pozitiv asupra digestiei
  11. Previne instalarea diabetului de tip 2. In urma unui studiu care s-a realizat in Taiwan in anul 2003, s-a ajuns la concluzia ca un consum regulat de ceai de oolong pe o perioada de 30 de zile, a condus la o scadere semnificativa a nivelului de zahar din sange. De mentionat faptul ca zilnic, participantii la studiu treabuiau sa consume 1500 de ml de ceai. Studiul a mai demonstrat faptul ca, daca se combina ceaiul cu medicamente pentru diabet, nivelul zaharului din sange inregistreaza modificari mai bune decat in cazul in care s-au luat doar medicamentele simple.
  12. Imbunatateste capacitatea cognitiva tocmai datorita prezentei cafeinei, dar si a celorlalte substante nutritive.

Ceaiul oolong, ideal pentru ten

Ceaiul de oolong, fiind atat de bogat in antioxidanti, vitamine si minerale, face din el un adevarat prieten al tuturor celor care vor sa aiba o piele frumoasa si stralucitoare. Fie ca este consumat intern, fie extern, ceaiul contribuie la sanatatea pielii.

  • Extern, el poate fi aplicat pe ten sub forma de tonic sau poate fi folosit chiar si ca demachiant. Are scopul de a curata tenul in profunzime, de praf, sebum sau machiaj. Curata porii, lasand pielea curata si neteda.
  • Ceaiul de oolong mai poate fi adugat si in diverse masti faciale. Astfel, in functie de ceea ce se urmareste, se aleg si ingredientele. Astfel:
  • Pentru curatare si hidratare se poate realiza o masca din iaurt si ceai oolong, care are rol de a restabili ph-ul tenului
  • Pentru eliminarea cosurilor si a punctelor negre se poate alcatui o masca din miere si ceai oolong. Este cunoscuta actiunea mierii asupra tenului, iar combinarea cu ceai nu va face decat sa mareasca efectele asupra pielii
  • Pentru estomparea ridurilor sa va face o masca din banane si ceai de oolog. In acest caz, se va pasa banana si se vor adauga 2-3 lingurite de ceai.

Ceai de oolong, eficient si pantru mentinerea sanatatii parului

In cazul in care se doreste o podoaba capilara mai rezistenta si mai stralucitoare, este indicata clatirea sa dupa fiecare spalare. Ceaiul are rol in prevenirea si combaterea caderii firelor de par. Dupa ce parul este clatit cu ceai oolong, acesta devine mai matasos si mai usor de aranjat. De asemenea, nu se mai electrizeaza.

ceai oolong beneficii

Cum se prepara ceaiul oolong?
  1. Atunci cand se doreste o cana de ceai oolong, este necesar sa se stie faptul ca, este nevoie de o lingurita sau doua de frunze de ceai. Acesta se prepara la o temperatura de 95 de grade, iar frunzele se lasa in apa timp de 5-10 minute. Aceste conditii sunt necesare pentru a se asigura ca toate elementele nutritive din frunze ajung in apa si apoi in organism
  2. In cazul in care ceaiul se gaseste intr-un pliculet, este necesar doar unul la prepararea unei cani de ceai. In aceasta situatie, se pune saculetul intr-o cana de apa fierbinte si se lasa inauntru 10 minute. Apoi, se scoate si se consuma ceaiul
  3. Daca ceaiul este sub forma de pudra, este suficienta o singura lingurita la o cana de apa fierbinte. Se lasa sa actioneze timp de 5 minute, pana la absorbtia totala si apoi, se poate consuma.
Ceaiul oolong – cand se consuma pentru a scapa de kg in plus?

In lupta cu surplusul de greutate, se recomanda sa se consume ceaiul oolong, mai intai, in prima parte a zilei, la micul dejun, urmand sa se mai bea unul la pranz, cu 30 de minute inainte si ultima cana, la cina. Important este sa se adopte si un stil de viata sanatos, daca se doresc rezultate bune si in cat mai scurt timp posibil. Mai multe despre acest ceai aici.

Ceaiul oolong, efecte secundare

In cazul in care se consuma o cantitate prea mare de ceai oolong, se pot observa urmatoarele efecte:

  • Deshidratare
  • Insomnie
  • Greata
  • Stomac sensibil
  • Dureri de cap
  • Greata
  • Anemie
  • Anxietate
  • Pietre la rinichi
  • Glaucom

Ceai oolong, contraindicatii

Acest ceai nu este recomandat in cazurile ce urmeaza:

  1. Sarcina sau alaptare
  2. Daca se consuma si alte suplimente pe baza de plante
  3. Daca se iau medicamente pentru diverse afectiuni cum ar fi: boli de inima, ulcer sau depresie
  4. Daca persoana sufera de osteoporoza nu se recomanda un consum mai mare de o cana pe zi, deoarece poate elimina calciul din urina
  5. Daca persoana are o varsta mai mica de 10 ani.

Ceai verde

Ceai verde…cine nu iubeste o cana de ceai dimineata, la micul dejun sau in orice alt moment al zilei, cand se doreste relaxarea si linistirea mintii si a sufletului? Ceaiul reprezinta una dintre cele mai indragite bauturi din lume, fiind consumata de multe popoare de pe glob. Cu miere sau simplu, cald sau rece, ceaiul este o optiune sanatoasa cand se doreste hidratarea optima a organismului.

ceai verde

Ceai verde-originea sa

Ceaiul verde, aceasta bautura atat de indragita, a fost descoperita prima oara de catre chinezi acum aproximativ patru milenii. Ceaiul provine din frunzele unei plante care se numeste „Camellia sinensis”. Aceasta planta este, de fapt, un arbust de origine asiatica, cultivat nu numai in China, ci si in India, Rusia sau Pakistan.

De unde denumirea de „ceai verde”?

Ceaiul verde poarta acest nume datorita culorii frunzelor sale. Principala proprietate a acestei plante este ca isi mentine culoarea verde in momentul in care este supusa unor temperaturi mari, atunci cand este preparata. De ce raman verzi frunzele? Tocmai pentru ca ele nu oxideaza si, astfel, isi pastreaza toate caracteristicile atat de importante pentru sanatatea omului.

Ceaiul verde, date despre prima ceasca bauta

Pasind pe urmele istoriei, ajungem pana in anul 2737 i. Hr., in timpul domniei imparatului Shennong. In timpul unei calatorii a acestuia prin tara, cand s-a hotarat sa se opreasca si sa se odihneasca, el impreuna cu armata sa, se spune ca o frunza de ceai verde ar fi cazut in ceasca lui ce continea apa calda. Cand a inceput sa bea, imparatului i-a placut bautura, spunand bucuros are un gust bun si ca se simte mai plin de energie. De atunci, ar fi dorit mereu sa consume acea bautura verde si revigoranta.

Aceasta este prima inregistrare a ceaiului verde, a consumului sau, dar si a efectelor pe care le-au resimtiti cei care l-au consumat.

Din secolul V, in timpul dinastiei Tang, consumul de ceai verde precum si de ceai negru stateau la baza socializarii, oamenii stand de vorba si discutatnd cu mai multa placere daca consumau o cana de ceai cald. Acest obicei a devenit parte din cultura chineza, transformandu-se intr-o traditie ce a fost mentinuta pana in zilele noastre.

Ceaiul verde, cum se prelucreaza

Trebuie sa stii faptul ca, in ceea ce priveste prelucrarea ceaiului verde, aceasta actiune se face intotodeauna primavara, la debutul ei. Pasii care sunt urmati sunt urmatorii:

  1. Recoltare – aceasta actiune se face doar de catre cei cu experienta, dimineata devreme. Acest aspect este foarte important deoarece, soarele ar activa principiile active din frunze. Frunzele de ceai se culeg atunci cand temperatura este mai joasa. Dupa ce sunt culese, frunzele sunt asezate cu grija pe suprafete din bambus si sunt expuse apoi, la soare sau la aer cald. Frunzele sunt lasate sa stea asa timp de doua ore
  2. Prepararea la abur – aceasta actiune este necesara pentru a se preveni fenomenul de oxidare al catechinelor. Se urmareste mentinerea in stare proaspata a frunzelor de ceai prin expunerea la abur.
  3. Rularea – aceasta actiune are impact asupra uleiurilor naturale care exista in ceai, dar si a aromei specifice, eliberandu-le
  4. Uscarea – reprezinta ultima actiune. Frunzele, dupa ce au fost rulate, se lasa la uscat

Aceste etape sunt caracteristice prelucrarii traditionale a ceaiului verde, prelucrare care are ca efect mentinerea frunzelor intregi, a unei arome mai bogate si mai intense. Spre deosebire de aceasta, in urma prelucrarii industriale, frunzele sunt tocate marunt, actiune care va face ca ceaiul sa fie amarui la gust si astringent.

Ceai verde- tipuri

Exista o varietate larga de ceai verde si, in cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva dintre acestea

  1. Ceylon

Acest tip de ceai verde se gaseste in anumite regiuni din Sri Lanka. In acest caz, frunzele sunt rulate sau rasucite. Este un tip de ceai foarte popular si indragit in multe culturi, considerandu-se a fi unul de calitate superioara. Comparativ cu alte sortimente de ceai verde care exista, acesta se obtine din frunze care au o nuanta mai inchisa, iar aroma este ceva mai picanta. Unii afirma faptul ca, la gust ar semana cu nuncile.

  1. Sencha

Acest sortiment presupune culegerea frunzelor imediat dupa ce au inverzit. Cea mai calitativa recolta este considerata prima. Frunzele, dupa ce au fost culese, sunt pregatite la abur apoi sunt uscate si rulate. In urma acestor actiuni este eliberata aroma foarte intensa a frunzelor.

  1. Gyokuro

Acest tip de ceai se obtine prin recoltarea frunzelor. Inainte de a se realiza aceasta actiune, ele sunt protejate timp de trei saptamani, de impactul razelor solare. In asa fel, procesul de fotosinteza nu mai are loc si aminoacizii existenti in frunze nu se mai pierd. Gustul acestui tip de ceai va fi unul intens.

  1. Bancha

Acest sortiment de ceai este obtinut din cea de a doua recoltare a frunzelor.

  1. Matcha

Acest tip de ceai este, de fapt Tencha, cu deosebirea ca, la finalul procesului frunzele sunt tocate marunt pana se obtine un praf foarte fin.

  1. Tencha

Acest sortiment de ceai se obtine in mod asemantor cu Gyokuro. Insa, frunzele nu mai sunt rulate, in acest caz.

ceai verde beneficii

Ceai verde, valoare nutritiva

Ceaiul verde este un tip de ceai care se otbine numai din frunze neoxidate. Acest aspect face ca ceaiul verde sa fie foarte bogat in anumite substante, numite polifenoli. Sunt niste antioxidanti puternici, al caror impact asupra organismului uman a fost demonstrat in repetate randuri de catre specialistii in domeniu.

Ce contine ceaiul verde?

Cand consumi o ceasca calda de ceai verde, poate ar fi bine sa stii ca acesta contine:

  • Magneziu
  • Fier
  • Fosfor
  • Calciu
  • Sodiu
  • Mangan
  • Proteine
  • Fibre
  • Grasimi
  • Cafeina
  • Acid folic
  • Betacaroten
  • Fluorina

Ceai verde, beneficii pentru organism

Printre numeroasele beneficii care s-au inregistrat in urma consumului de ceai verde, amintim urmatoarele:

  1. Este benefic in curele de slabire – cei care consuma ceai verde in mod frecvent reusesc sa isi mentina greutatea in limite normale mai usor decat cei care nu au introdus in dieta acest lichid
  2. Are rol in reducerea riscului de producere a accidentului vascular cerebral
  3. Scade nivelul colesterolului „rau” din sange
  4. Antioxidantii care exista in frunze ajuta organismul in lupta cu cancerul
  5. Polifenolii care exista in componenta ceaiului ajuta la arderea eficienta a caloriilor
  6. Catechimele existente in ceai au rolul de a distruge bacteriile cauzatoare de intoxicatii alimentare. De asemenea, au rol de stopare a evolutiei celulelor canceroase
  7. Cafeina existenta in ceai are impact asupra poftei de mancare, diminuand-o semnificativ
  8. Este un bun inlocuitor pentru cafea, tocmai datorita cantitatii reduse de cofeina
  9. Ajuta la pastrarea unei igiene bucale optime. Fluorul care exista in ceaiul verde ajuta la prevenirea formarii cariilor, dar si a formarii placii bacteriene
  10. Vitamina E pe care ceaiul o contine are impact asupra procesului de imbatranire, incetinindu-l.
  11. Previne producerea poliartritei reumatoide, reducand simptomele acestei afectiuni la persoanele care au fost diagnosticate cu aceasta boala
  12. Extrem de benefic in starile de depresie, dar si pentru durerile de cap
  13. Indicat in anumite afectiuni ale inimii
  14. Ajuta la crearea unui sistem imunitar mai puternic
  15. Are impact benefic asupra metabolismnului. Apetitul alimentar este reglat, fiind un element indispensabil in curele de slabire
  16. Creste nivelul de energie al persoanelor care il consuma zilnic
  17. Ajuta organismul sa arda grasimile mult mai usor decat in cazul in care nu s-a consumat aceasta bautura
  18. Are impact pozitiv asupra senzatiei de satietate
  19. Este indicat in desfasurarea unor activitati fizice intense, deoarece ajuta organsimul prin oferirea unui surplus de energie
  20. Ajuta organismul in caz de indigestie
  21. Ajuta la scaderea riscului de aparite a diabetuluid e tip 2, prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si prin diminuarea glucozei din sange
  22. Are impact pozitiv asupra creierului, imbunatatind functiile acestuia. Memoria este cea care are cel mai mutlt de castigat in urma consumului frecvent de ceai verde. Ajuta, de asemenea, atentia si viteza de reactie la fel ca si ceaiul negru
  23. Ajuta la vindecarea anumitor boli de piele cum ar fi dermatita sau psoriazisul.
  24. Este indicat in astm, datorita unei substante pe care o contine si anume, teofilina, care ajuta tubul bronhic sa se relaxeze
  25. Indicat in hipertensiunea arteriala

Asa cum poti sa observi, ceaiul verde are foarte mute beneficii pentru organismul uman fiind, de asemenea, indicat si in tratamentele cosmetice.

Ceaiul verde, prietenul frumusetii tale

Ceaiul verde reprezinta un produs cu un continut bogat in antioxidanti, acele substante care lupta cu radicalii liberi. Acest aspect face din el un element foarte cautat pentru produsele cosmetice si nu numai.

Daca vrei sa fii mai frumoasa, sa fii posesoarea unui ten de invidiat, dar si a unui par ce straluceste de vitalitate, este necesar sa introduci ceaiul verde in rutina ta saptamanala de infrumusetare.

  • Ceaiul verde- lotiune tonica pentru tenul tau

Poti folosi ceaiul verde in procesul de curatare al tenului. Astfel, dupa ce te-ai demachiat, poti aplica ceai verde pe ten, pentru o curatire profunda a acestuia. Poti pune pe o discheta de bumbac putin lichid si iti poti curata apoi fata. Daca vrei sa estompezi cearcanele sau in cazul in care vrei sa diminuezi umflaturile de sub ochi, ceaiul verde te va ajuta in acest sens.

Trebuie sa stii ca, atunci cand iti prepari o lotiune tonica din ceai verde, este important sa nu faci cantitati mari ci, cat sa ai pe 3-4 zile. Astfel, esti sigura ca solutia pe care ai pregatit-o este una mereu proaspata.

  • Ceaiul verde – masca hidratanta pentru ten

Iti poti face, ori de cate ori simti nevoia, o masca care sa iti hidrateze tenul si sa ti-l curete. Astfel, poti amesteca 2-3 lingurite de ceai verde cu o lingura de iaurt, daca vrei sa beneficiezi de un ten hidratat, fara imperfectiuni. De asemenea, poti amesteca ceaiul verde cu cateva lingurite de ulei de masline, daca doresti o estompare a ridurilor fine.

Poti folosi ceaiul verde in diverse combinatii care sa te ajute sa ai o piele curata, hidratata si stralucitoare.

  • Ceaiul verde pentru par

Daca doresti ca podoaba ta capilara sa capete un aspect mai sanatos si mai stralucitor, trebuie sa stii ca ceaiul verde te va ajuta in acest sens. Vitaminele si mineralele pe care le contine, dar si cantitatea impresionanata de antioxidanti, vor face ca parul tau sa fie mai puternic si mai rezistent la rupere. De asemenea, podoaba ta capilara va fi mai straucitoare si mai usor de aranjat. Ceaiul verde te va ajuta sa ai si un scalp curat, fara matreata.

Cum procedezi?

Dupa ce te speli cu samponul tau obisnuit si te clatesti cu apa, toarna pe par aproximativ o cana de ceai verde mai concentrat. Nu este nevoie sa mai clatesti parul cu apa dupa ce ai te-ai dat cu ceai. Astfel, el va ramane pe firul de apr si va actiona asupra sa.

Cum se preapara ceaiul verde?

Este important sa stii sa prepari corect ceaiul verde, daca vrei sa te bucuri de toate efectele pe care acesta le are asupra corpului tau. Atunci cand prepari o cana de ceai verde, trebuie sa ai grija ca tempetarura apei in care pui frunzele de ceai sa nu depasesaca 75 de grade. Daca se depaseste cumva acest nivel, ceaiul tau va fi amar si nu va mai avea aroma sa specifica. Nici o temperatura prea joasa nu este indicata, deoarece substantele „miraculoase” din ceai nu se vor imprastia in totalitate in apa. Deci, este important sa ai in vedere temperatura in care se prepara ceaiul.

La o cana de apa, de 250 de ml, poti pune 1-2 lingurite de frunze si le poti lasa la infuzat cam 10-15 minute. Dupa ce trece timpul necesar, te poti bucura de o ceasca aromata si gustoasa de ceai verde!

Ceai verde – contraindicatii

Ceaiul verde, pe langa paleta extrem de larga de beneficii pentru sanatate corpului uman, prezinta si o serie de efecte negative daca este consumat in cazul prezentei unor afectiuni. Iti prezentam, in cele ce urmeaza, situatiile in care NU ar trebui sa consumi ceai verde

    1. Persoanele care au probleme grave de ordin digestiv
    2. Cei care prezinta deficienta de fier in organism
    3. Cei care prezinta o toleranta scazuta la cofeina, fiind sensibile la aceasta substanta, nu au voie sa consume ceai (si nici cafea)
    4. Cei care au fost diagnosticati cu probleme hepatice
  1. Persoanele care iau medicamnete pentru depresie, pentru anticoagularea sangelui sau fac tratament cu antibiotice
  2. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza

Ceai verde- riscurile unui consum exagerat

In cazul in care faci abuz de ceai verde, trebuie sa stii faptul ca aceasta actiune duce la declansarea anumitor probleme, cum ar fi:

  1. Dureri de cap
  2. Palpitatii
  3. Cresterea tensiunii arteriale
  4. Glaucom
  5. Diaree
  6. Probleme digestive

Ceai verde-cantitatea optima consumata

Conform specialistilor, cantitatea de ceai indicata, intr-o singura zi, ar fi intre 3 si 5 cani. Nu se recomanda depasirea acestui numar de cani!

Citeste mai multe despre ceai verde AICI.

Ceaiul negru, un adevarat elixir pentru sanatate

Acest ceai isi are orginea in China antica, fiind adus pentru prima oara in Europa, de catre britanici, in capitala Angliei, Londra. Ceaiul negru si-a urmau apoi drumul spre Asia de Sud-est, unde a fost transplantat de catre locuitorii din aceasta zona. S-a constatat ca una dintre cele mai bune zone, cu cea mai potrivita clima pentru cultivarea cu succes a ceaiului negru, a fost o insula mai mica din Sri Lanka, cunoascuta si sub denumirea de Ceylon. Pentru minunatele beneficii si efecte ale acestui minunat lichid intunecat ar trebui sa multumim atat chinezilor, cat si britanicilor, care l-au facut cunoscut in Europa.

ceai negru

Istoria ceaiului negru

Pasind pe urmele timpului, pe la sfarsitul dinastiei Ming si inceputul dinastiei Qing, singurele ceaiuri care erau consumate de catre oameni erau ceaiurile verzi, Oolong.

Conform legendei creata in jurul acestui ceai, se pare ca in momentul in care niste soldati care treceu prin zona Fujian, acestia s-au hotarat sa se odihneasca intr-o fabrica de ceai verde. Prezenta lor in acel loc ar fi dus la o stopare a activitatilor din fabrica, frunzele fiind lasate afara, in soare, de catre muncitori. Frunzele, in contact cu lumina si caldura soarelui, au suferit de ceea ce se numeste oxidare, ele devenind mai inchise la culoare. Din dorinta de a mari timpul de uscare a frunzelor, s-a decis ca frunzele sa fie uscate peste bucati de lemn de pin, luand nastere, astfel, Lapsang Souchong, considerat unul dintre primele ceaiuri negre.

Ceaiurile post-fermentate (pu-erh), ceaiuri comprimate, erau deja cunoscute ca „ceaiuri negre” din China. Sintagma a fost cumva, acaparata de catre negustorii olandezi si cei britanici. Acestia au inceput sa sustina faptul ca, ceaiurile rosii, chinezesti ar fi identice cu ceaiurile negre, asta din cauza culorii celor doaua tipuri de ceaiuri, culoare care era la fel de intunecata. Din acesata cauza, chiar si in zilele noastre, ceaiul rosu este denumit ceai negru in occident.

Indiferent de culoare sau denumirea in sine, ceai verde, negru, oolong, toate tipurile de ceai au aceeasi sursa si anume, Camellia Sinensis. Diferenta dintre aceste ceaiuri consta in modul in care sunt prelucrate frunzele. De exemplu, frunzele de ceai verde sunt uscate si aburite, ele nefiind fermantate. Frunzele de oolong si ceai negru sunt maruntite si apoi fermenatte, acesta din urma fiin d mult mai oxidat decat celelalte ceaiuri. Aceasat oxidare ii confera culoarea intunecata, dar si aroma mai tare si o cantitate mai mare de cofeina. De asmenea, procesul oxidarii are si alte efecte asupta ceaiului, el pastrandu-si mai bine proprietatile in timp, decat oricare alt tip de ceai cunoscut.

Acum 5000 de ani ceaiul acesta era consumat in China, fiind o bautura indragita si in zilele noastre. Exista ceaiuri ale caror frunze provin din cpoaci foarte batrani si rari si din acest motiv ele pot fi foarte scumpe, un gram din aceste frunze fiind mai scump chiar decat aurul. Studiile care s-au facut in ultimii ani au demonstrat existenta unei palete extrem de largi de beneficii pentru sanatatea omului, ceaiul, indiferent de culoarea sa, gasindu-se in tot mai mult in retete pentru diverse tratamente.

ceaiul negru

Ceaiul negru – valori nutritionale

Ceaiul negru este considerat de multi consumatori, dar si de specialistii in domeniul sanatatii, un energizant natural, acset lucru fiind sustinut de multe dovezi stiintifice. Atunci cand se doreste o crestere a nivelului de energie, se apeleaza cu incredere la o cana, mai mare sau mai mica, de ceai negru. De ce este considerat cel mai „energic” ceai? Datorita unei substante numita teina, substanta care se gaseste intr-o cantitate mai mare in ceaiul negru dacat in celelalte. Pe langa teina, mai contine si o alta substanta, numita teofilina, amandoua avand un impact asupra activitatii inimii, accelerandu-i ritmul. Tocmai din acest motiv nu este recomandat a se consuma seara.

Pe langa aceste substante, ceaiul negru mai contine si altele, numite polifenoli. Acestia repesinta niste antioxidanti cu rol in protejarea celuleor, a ADN-ului. Unii specialisti afirma ca aceste substyante din caei pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi, de exmplu, cancerul ovarian. S-au facut studii in acest sens, iar rezultatele cercetarilor au deminstrat faptul ca femeilr care au inlus in dieta lor ceaiul negru prezinta un risc mult mai mic de a dezvolta acesat cumplita boala.

Ceaiul negru contine o multitudine de vitamine, cum ar fi, B1, B2, C, PP,  si K. de asemenea, este bogat in uleiuri volatile, iod, potasiu, fluor si multe uleiuri volatile, dar si aminoacizi. Frunzele de ceai care isi au opriginea din Camilla Sinensis contin substante cum ar fi, polifenolii, flavonoizii si catechinele, toate acestae avand un impact puternic asupra anumito neurotrasnmitatoi cu rol in combaterea stresului.

Ce este teina?

Teina este, de fapt, o forma de cofeina. Este echivalentul substantei care s egasete in cafea. Intre cele doua substanre exista ao deosebire importanta, afirmandu-se faptul ca, in timp ce un ceai stimuleaza, cafeaua excita. Cofeina care exista in cfea este difuzata in organism foarte repede si energia pe care o ofera este consumata in decurs de doua, trei ore. In schimb, teina este raspnadita in organsim pentru un timp mai indelungat si anume, intre sase si opt ore, in mod continuu.

Ce vitamine si minerale contine ceaiul negru?

Dintre mineralele cunoscute, s-a constatat, in urma analizarii frunzelor, ca ceaiul negru ar contine magneziu, potasiu, fier, crom, calciu, zinc, fosfor si flour. De asemenea, el este bogat in aminoacizi, uleiuri volatile, iod si vitamine din complexul B, vitamina C, PP si K. Un aspect interesant este acela ca mult-iubita cafea contine cu 60 mg mai multa cafeina decat ceaiul negru, acesta fiin considerat o bautura mai sigura, putand fi consumat sin in timpul sarcinii si al alaptarii. Cantitatea de cafeina care exista intr-o cana cu ceai negru este de 50 mg, in timp ce intr-o cana cu cafea aceasta cantitate poate varia intre 65 si 175 de mg. Un efect al ceiaului negru, unul care le va determina pe reprezentantele sexului frumos sa il introdusca in dieta zilnica, este fapptul ca ajuta in ppcesul de slabire, numarul de calorii intr-o suta de grame de ceai fiind de una. O singura calorie!

Diferenta dintre ceaiul verde si ceaiul negru

Asa cum s-a mentionat mai sus, mabele tipuri de ceai au aceeasi sursa, aceeasi planta de ceai si anume, Camellia Sinensis. In functie de modul in care sunt prelucrate frunzele, ceaiul se poate transforma fie in ceai verde, fie in ceai negru. In cazul ceaiului verde, frunzele, dupa ce sunt culese, sunt aburite si uscate. In schimb, ceaiul negru este mai intai uscat, apoi zdrobit, operatie care permite enzimelor sa actioneze, transformand catechinele simple de ceai verde in forme mai mult complexe. Aceste substante au un rol esential in crearea aromei specifice, dar si a culorii foarte intunecate a ceaiului. Ele sunt, de asemenea, antioxidantii care au un impact atat de benefic asupra organsimului uman.

Beneficiile ceaiului negru

Benefiicle acestui ceai sunt numeroase, tocmai ddatorita nutrientilor cu impact major asupra organismului, nutrienti care lupta cu celulele cancerose, eliminandu-le, chiar. Cercetarile in domneiu au aratat faptul ca ciaiul negru contine mai multi antioxidanti dacet anumite fructe si legume. Asta este o vestre minunata pentru cei carora nu prea le plac vegetalele, ei putand alege sa consume cateva cesti de ceai negru in fiecare zi.

Printre efectele incredibile ale ceaiului negru, se pot aminti urmatoarele:

  1. Ceaiul negru are un impact pozitiv asupra creierului, stimuland activitatea cerebrala si imbunatatindu-i functiile.

Cafeina din ceai are rolul de a stimula circulatia sangelui spre creier, fiind un stimulent putrenic. De asemnenea, cafeina este absorbita si metabolizata mai rapid de organsim. Are rolul de a mari puterea de concentrare, atentia, relaxand, in acelasi timp, persoana care consuma ceaiul.

  1. Ceaiul negru are rol de protectie a sistemului digestiv

S-a demonstart faptul ca taninii preznti in ceaiul negru au efecte benefice asupra sistemuylui digestiv. Aceste substante pot ameliora anumite simptome specifice afectiunilor gastrice si intestinale, reducand inflamatiile si simptoemle cauzate de sindromul colonului iritabil.

  1. Previne afectiunile cardiovasculare

Asa cum s-a amintit, acest tip de caei contine o mare cantitate de antioxidanti cu rol in prevenirea oxidarii colesterolului. De asemenea, s-a demonstrat ca protejeaza sangele si arterele, aspect care reduce riscul de apariite a afectiunilor la nivelul inimii. Substantele din ceaiul negru, flavonoidele,, sunt cele care reduc rsicul de aparitit e cheagurilor de sange, avand impact si asupra vasodilatatiei coronariene. Prezenta manganului si a polifenolilor fac din ceaiul negru un bun stimulator cardiac, reducand si ele riscul de aparitie a bolilor cardiace.

  1. Protejeaza impotriva bolii Parkinson

Ceaiul negru are un impact pozitiv asupra memoriri, a strsului, reducand nivelul hormonulor care creeaza acesata stare. Protejeaza, in acest fel, impotriva acestei maladii degenerative.

  1. Ceaiul negru impiedica formarea de cheaguri de sange care ar putea bloca arterele.
  2. Are rol in mentinerea sanatatii intregii cavitati orale

Cercetarile care s-au facut asupra ceaiului negru, au aratat faptul ca acesta reduce formarea placii bacteriene si impiedica dezvoltarea acelor bacterii care duc la formarea cariilor dentare. Pilifenolii, acele substante din ceaiul negru au rolul de a elimina bacteriile care pot cauza cariile si distrugerea dintilor.

  1. Ajuta la slabit si la eliminarea celulitei

Teina si polifenolii care se gasesc in ceaiul negru, dar si celelalte substanbte,  au rol in procesul de ardere a grasimilor, stopand absorbtia acsetora, dar si a carbohidratilor. O alta trasatura a ceaiulul negreu este ca nu contine calorii, asta in cazul in care nu este imbogatit cu miere sau zahar. Astfel, cine doreste sa slabesaca, poate consuma fara griji, cateva cani de ceai pe zi.

  1. Ceaiul negru are rol in scaderea colesterolului
  2. Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului sau bogat de antioxidanti, vitamine si minerale, ceaiul negru este un aliat de nadejde in lupta cu virusii gripali sau cu hepatita. De asemenea, are rol si in stoparea dezvoltarii anumitor tumori, stimuland poductia de celuile care apara organismul.

  1. Previne raceala si gripa
  2. Inlatura cearcanele
  3. Este ca un balsam pentru buze
  4. Cicatrizeaza si calmeaza arsurile provocate de soare

Ceaiul negru- aliat sau nu in lupta cu cancerul?

Substantele prezente in ceaiul negru si cel verde, antioxidantii, flavonoizii,, polifenolii si anumiti compusi cu denumirea de thearubigins xare se gasecs prepnderent in ceaiul negru, se pare ca ar avea un anumit impact asupra organismului uman. Toate acestea elimina, intr-o anumita masura, acei radicali liberi responsabili de formarea cancerului. Polifenolii prezenti in ceai impiedica dezvoltarea celulelor tumorale, inducand apoptoza, acel proces prin care celulele practic, se autodistrug. De asemenea, catechinele dein ceai au rolul de a inhiba angiogeneza,o dezvoltare de vase sanguine in anumite conditii patologice. Tot aceste catechine au rol in stoparea invazivitatii celuleor tumorale.

Polifeniolii protejeaza pielea impotreiva razelor ultraviolete, iar celelate substante din ceai au  rol in activarea enzimelor de detoxifiere, enzime care pot ajuta impotriva dezvoltarii unei tumori. Se poate afrima, deci ca polifenolii au rol in prevenirea formarii celulelor canceroase in corpul uman. Ceaiul negru este indicat in prevenirea  anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, pulmonar, de prostata si san.

Mecanismul prin acre ceaiul ajuta la prevenirea cancerului, indiferent de tipul sau, nu este cunoscut cu precizie, dar este recunoscuta gama larga de beneficii ale acestui ceai, tocmai datorita prezentei antioxidantilor si a celorlalte substainte mentionate.

Ceaiul negru, un aliat de nadejde in lupta cu alte boli

Ceaiul negru s-a dovedit un adevarat prieten al organismului uman, protejandu-l de boli cardiovasculare, colesterol ridicat, reducand, tototdata, nivelul grasimii si regland grautatea corporala. Pentru a putea beneficia de aceste uimitoare efecte, este necesara introducerea in dieta zilnica a acestui lichid miraculos care ajuta oamenii sa se mentina mai sanatosi si, de ce nu, mai supli. S-a constatat, dea semenea, ca ceaiul negru poate avea un rol important in tratarea si altor afectiuni, cum a fi, herpesul, pneumonia, cistita, diareea, dar si in anumite boli de piele.

Ceaiul negru, beneficii uimitoare pentru piele

Pielea are nevoie de un tratament aparte, deoarece este organul cel mai expus din corpul uman, dar si cel mai mare. De ce ceaiul negru este consideta benefic pentru piele? Tocmai datorita vitaminelor si mineralelor pe care el le contine. Astfel, zincul, manganul, magneziul vitamina C, dar si celalalte vitamine existente in ceai ajuta pielea sa se regenereze mai repede, ajutand-o in diversele afectiuni care pot aparea la nivelul ei.

Datorita prezentei cofeinei, ceaiul negru ajuta la prevenirea infectiilor pielii si a petelor pigmentare. Este cunoscut faptul ca daca se aseaza o punguta de ceai neggru umed sub ochii umflati, acestia, dupa un timp, vor reveni la normal. El are efect si asupra acelor riduri de expresie, reducandu-le si prevenind, astfel imbatranirea prematura. Ceaiul negru are efecte benefice si asupra acneei, ajutand la prevenirea si tratarea cosurilor. Cei care sufera de acesata boala ar trebui sa consume, pentru a vedea efectele, minim doua cesti de ceai negru pe zi. Astfel, pielea se va regenera mai repede si ca recapata un aspect mai luminos si mai sanatos.

S-a demostrat ca taninul este cel care are un rol important in protectia pielii, diminuand efectele daunatoare ale mediului si imbunatatind circulatia sangelui. Totodata, are efect asupra anumitor tipuri de bacterii din organsimul uman, protejandu-l imppotriva bolilor de piele.

Ceaiul negru, un prieten pentru par

Ceaiul negru este considerat extrem de benefic pentru par, datorita multitudinii de substante hranitoare. Vitaminele, mineralele, dar si cafeina au efecte de hranire, curatare, dar si de hidratare nu numai a parului, dar si al scalpului.

Printre beneficiile ceaiului negru asupa parului se pot aminti urmatoarele;

  • Cafeina din ceai ajuta scalpul sa se mentina sanatos prin reducerea unui hormon (DHT) gasit la nivelul acestuia si care duce la pierderea podoabei capilare. El ajuta firele de par sa creasca mai groase deci, mai sanatoase.
  • De asemenea, ceaiul negru poate stimula cresterea parului daca se introduce in ritualul de spalare saptamanala a parului, fiind indicat ca podoaba capilara sa fie clatita la finalul procesului. Se va observa, in timp, cum parul devine mai sanatos, mai stralucitor si chiar mai intunecat, in cazul celor care au o nuanta mai inchisa la par. Cine doreste sa urmeze acest tratament cu ceai negru, trebuie sa stie ca pentru obtinerea unei solutii potrivite, trebuie sa adauge, la 6 pahare de apa fiarta, 3 pungute de ceai. Acestea se mentin in apa aproximativ o ora si, cand ajung la o temperatura potrivita, se pot folosi.

Ceaiul negru are beneficii si pentru sistemul osos

In urma studiilor care s-au facut la un moment dat, s-a constatat faptul ca cei care beau ceai negru in mod frecvent au oasele mai sanatoase, comparativ cu cei care nu au un asemenea obicei in rutina zilnica. Se pare ca subsyantele existente in ceai ajuta la intarirea nu doar a oaselor, dar si a tesutului conjunctiv. Ceaiul negru ajuta si la remineralizarea oaseleor, tocmai datorita mineralelor prezente in el, dar si a celorlalte chimicale.  Aceasta este o informatie importanta care ar trebui stiuta  mai ales de catre varstnici sau de catre cei care au suferit fracturi si care doresc sa aiba un sistem osos mai puternic si mai sanatos.

Ceaiul negru poate elimina stresul

Conform unor rezultate ce ai fost obtinute in urma unor cercatari, reallizate la Londra, la universitatea College, s-a constatat faptul ca ceaiul negru ar avea un impact pozitiv asupra nivelului de cortizol din organism, diminuandu-l. Asa cum se stie, cortizonul este acel hormon, care odata sectretat in organism, creste nivelul stresului pe care o persoana il poate resimti. S-a realizat, la un moment dat, un studiu, la care au participat 75 de barbati tineri care aveau inclus in dieta lor zilnica ceaiul negru. Acesti barbati au fost impartiti in doua grupuri, fiind atent monitorizati pe o periaoda de sase saptamani. Aceste persoane participante la studiu au fost nevoitye sa renunte  la consumul de ceai, cafea si la celelalte bauturi care contionueau cofeina. Barbatii din prima grupa au consumat in acesata perioada o bautura cu aroma de fructe, aceasta bautura continand acele ingredinte specifice ceaiului negru. Cei din al doilea grup au fost nevoiti sa consume o bautura cu gust identic cu prima, dar care nu continea acele ingredinete din ceaiul negru, un fel de placebo. Ambele bauturi nu aveau nici mirosul si nici gustul caractersitice ceaiuluo negru, indepartandu-se astfele acele elemente care ar fi putut crea confuzie in randul celor care le-au consumat.

Cei care au participat la acest studiu au fost nevoiti sa faca fata unor situatii stresante, timp in care li s-a masurat nivelul de cortizol din organism, tensiunea, dar si nivelul trombocitelor. De asemenea, li s-a cerut barbatilor sa se autoevalueze si sa mentioneze in ce masura s-au simtiti stresati in tot acest timp. Dupa ce au fost supusi anumitor situatii cauzatoarea de disconfort emotional, pentru o perioada de 50 de minute, s-a constatat faptul va nivelul de cortizol a scazut cu 47% in cazul celor care au baut acel lichid cu ingredinetele specifice ceaiiulu negru, spre deosebire de numai 27% in cazul celor care au consumat acel placebo. De asemenea, un aspect important care s- constatat in urma acestui studiu a fost nivelul mai mare de relaxare atunci cand nu au mai fost supusi acelor situatii stresante, voluntarii din primul grup linistindu-se intr0un timp mai scurt. Astfel, se poate afirma faptul ca ceaiul negru ajuta in lupta cu stresul, ajutand mintea sa se linisteasaca mai repede, relaxand parsoana care il consuma

Ceaiul negru, un inlocuitor potrivit pentru cafea

Ceafeaua si ceaiul negru au ceva in comun si anume, cofeina, substanta magica care trezeste, relaxeaza swi ofera energie. Pentru a vedea clar care sunt diferentele dintre aceste doua substante, am ceat un tabel ce evidentiaza acest aspect

bautura/planta concentratia de cafeina
cafea 80mg/200ml
ceai negru 40mg/200ml
ceai verde 20mg/200ml
Yerba Mate 70mg/200ml
Guarana 47mg/1g seminte

Asa cums  epoate observa, cafeaua contine o cantitate mai mare decat ceaiul negru, aproximativ 60 mg. Acesta cantitate redusa de caofeina din ceiaul negru face din acesta o bautura mai sigura, mai ales pentru acele persoane care au condraindicatii in ceea ce priveste consumul d ecafea, cumar fi femeile insarcinate  sau cele care alapteaza. Conform unor studii asupra acestui efectelo pe care le are aceste lichid magis, s-a constatat faptul ca poate fi consumat dsi de catre cei care au anumite probleme cu inima sau cu circulatia. Bineinteles, ei pot opta pentru un tip de ceai care sa contina o cantitate mai mica de teina. Este recomandat ca ceaiul sa fie consumat in anumite doze, si sa nu se faca abuz. Astfel, nu trebuie  sa se depaseasca 5,6 cesti de ceai pe zi.

Ceaiul negru si hipertensiunea arteriala

Oamenii de stiinta din Australia au realizat anumite cercetari asupra efectelor ceaiului negru si ei au constatat, in urma rezultatelor obtinute, ca ceaiul negru nu ar creste presiunea sangelui, aspect important pentru cei care sufer ade hipertensiune si sunt iubitori de ceai. Astfel, aceste persoane pot consuma linistite cateva cesti de ceai, fara a-si face griji ca s-ar putea ca organismul lor ar putea avea de suferit. S- demonstrat chiar ca subsytantele continute de acet lichid minunat, ar duce la o scaderea a tensiunii arteriale. Inima nu are decat de castigat in urma consumului zilnic de ceai, pe o persoada mai lunga de timp.

S-a realizat la un monet dat o cercetare la care au participat 95 de persoane, barbati si femei, toti fiind consumatori de ceai negru. Jumatate din tre acestia au fost nevoiti sa consume teri cesti de ceai pe zi timp de sase luni, iar cealalta jumatate urmand sa consume o bautura care avea doar aroma de ceai negru, fara a contine acele ingridinete active, cu multidudine  de beneficii mentionate. Rezultatele acestei cercetari au evidentiat faptul ca cei care au baut ceaiul negru aveau o tensiune arteriala mai mica, cu aproxcimativ 3 puncte. Chiar daca impactul asupra tensiunii nu este semnificativ, totusi exista iar oamenii de stiinta confirma ca un consum zilnic de ceai negru ar ajuta inima sa se mentina sanatoasa.

Cum se prepara ceaiul negru?

Atunci cand doriti sa va relaxati sau sa va delectati, pur si simplu cu o cana de ceai negru, este necesar sa cunoasteti metoda corecta de a-l prepara, pentru a va bucura de toate beneficiile sale. Astfel, la fiecare cana de 25 de ml puteti pune o cantitate de aproximativ 5 grame de ceai, sau o lingurita plina. Apa in care dvs introduceti ceaiul trebuie sa fie fierbine. Dupa ce ati introdus ceaiul in apa, lasati acoperit pentru aproximativ 5 minute. In cazul in care doriti ca gustul sa fie mai intesn, puteti lasa sa actioneze penteu un timp mai lung, sa spunem 10, 15 minute. Frunzele de ceai vor elibera mai multa teina, de aici si giustul si culoare amai intense. Daca veti constata ca nu va place gustul ceaiului, acesta fiind prea puternic, pupeti adauga putin lapte, scortioara, chimen sau alte ingredinte pe care le preferati. Unii prefera sa puna cateva picaturi de lamaie sau portocala pentru a-i conferi o aroma mai deosebita.

Contraindicatii

Asa cum s-a mentionat in repetate randuri, ceaiul negru contine teina, acea substanta care confera energie mintiisi trupului. Din acest motiv, daca se consuma intr-o cantitate prea mare, paote crea cinsomnii, mai ales daca este consumat dupa o anumita ora. De asemenea, poate avea un impact asupra stomacului, acesta secretand prea mult suc gastric, ceea ce poate creste riscul aparitiri gastritei. Intr-o vantitatea prae mare poate agrava manifestarile ulcerului, daca persoana a fost diagnosticata vu acesata afectiune.

Consumul de ceai negru nu este indicat persoanelor care prezinta afectiuni ale ficatului, daca au diabet sau afectiuni la nivelul inimii. Daca ele doresc sa consume totusi, acest tip de ceai, este recomandat sa consulte, mai intai, un medic specialist, care le va oferi toate informatiile in acest sens. Trebuie stiut ca atat cafeaua, cat si ceaiul au unnimpact nehativ asupra absorbtiei fierului de catre organism si nu este indicat sa se consume dupa ce s-a luat masa sau chiar inainte de aceasta. Cel mai bine este sa fie consumat intre mesele principale.

Consumul de ceai negru de catre femeile insarcinate trebuie limitat la doua cani pe zi si nu mai mult, din cauza cantitatii de cofeina din ceai.

Atentionari speciale privind consumul de ceai negru

  • Trebuie stiut ca ceaiul negru ar avea o anumita influenta asupra activitatii adenozinei, acea substanta care este folosita la evaluarea stresului cardiac. De aceea, nu se recomanda lichide care contin cofeina cu cel putin 24 de ore inainte de a face acest test.
  • Efedrina impreuna cu ceaiul negru nu reprezinta o combinatie prea buna si asta din cauza efectelor asupra sistemului nervos, stimulandu-l prea tare si putand duce la efecte grave. Aceasta combinatie, confrom specialistilor, ar duce la efecte asemanatoare cu cele ale medicamentelor pentru depresie.
  • S-a constatat ca anumite antibiotice ar duce la scaderea capacitatii corpului uman de a elimina cofeina, de aceea trebuie avuta mare atentie cand se iau asemenea medicamente.
  • Ceaiul negru ar avea impact si asupra coagularii sangelui, impiedicand aceasta actiune si poate anula chiar, efectelor somniferelor, daca se consuma seara.