Ceai verde

Ceai verde…cine nu iubeste o cana de ceai dimineata, la micul dejun sau in orice alt moment al zilei, cand se doreste relaxarea si linistirea mintii si a sufletului? Ceaiul reprezinta una dintre cele mai indragite bauturi din lume, fiind consumata de multe popoare de pe glob. Cu miere sau simplu, cald sau rece, ceaiul este o optiune sanatoasa cand se doreste hidratarea optima a organismului.

ceai verde

Ceai verde-originea sa

Ceaiul verde, aceasta bautura atat de indragita, a fost descoperita prima oara de catre chinezi acum aproximativ patru milenii. Ceaiul provine din frunzele unei plante care se numeste „Camellia sinensis”. Aceasta planta este, de fapt, un arbust de origine asiatica, cultivat nu numai in China, ci si in India, Rusia sau Pakistan.

De unde denumirea de „ceai verde”?

Ceaiul verde poarta acest nume datorita culorii frunzelor sale. Principala proprietate a acestei plante este ca isi mentine culoarea verde in momentul in care este supusa unor temperaturi mari, atunci cand este preparata. De ce raman verzi frunzele? Tocmai pentru ca ele nu oxideaza si, astfel, isi pastreaza toate caracteristicile atat de importante pentru sanatatea omului.

Ceaiul verde, date despre prima ceasca bauta

Pasind pe urmele istoriei, ajungem pana in anul 2737 i. Hr., in timpul domniei imparatului Shennong. In timpul unei calatorii a acestuia prin tara, cand s-a hotarat sa se opreasca si sa se odihneasca, el impreuna cu armata sa, se spune ca o frunza de ceai verde ar fi cazut in ceasca lui ce continea apa calda. Cand a inceput sa bea, imparatului i-a placut bautura, spunand bucuros are un gust bun si ca se simte mai plin de energie. De atunci, ar fi dorit mereu sa consume acea bautura verde si revigoranta.

Aceasta este prima inregistrare a ceaiului verde, a consumului sau, dar si a efectelor pe care le-au resimtiti cei care l-au consumat.

Din secolul V, in timpul dinastiei Tang, consumul de ceai verde precum si de ceai negru stateau la baza socializarii, oamenii stand de vorba si discutatnd cu mai multa placere daca consumau o cana de ceai cald. Acest obicei a devenit parte din cultura chineza, transformandu-se intr-o traditie ce a fost mentinuta pana in zilele noastre.

Ceaiul verde, cum se prelucreaza

Trebuie sa stii faptul ca, in ceea ce priveste prelucrarea ceaiului verde, aceasta actiune se face intotodeauna primavara, la debutul ei. Pasii care sunt urmati sunt urmatorii:

  1. Recoltare – aceasta actiune se face doar de catre cei cu experienta, dimineata devreme. Acest aspect este foarte important deoarece, soarele ar activa principiile active din frunze. Frunzele de ceai se culeg atunci cand temperatura este mai joasa. Dupa ce sunt culese, frunzele sunt asezate cu grija pe suprafete din bambus si sunt expuse apoi, la soare sau la aer cald. Frunzele sunt lasate sa stea asa timp de doua ore
  2. Prepararea la abur – aceasta actiune este necesara pentru a se preveni fenomenul de oxidare al catechinelor. Se urmareste mentinerea in stare proaspata a frunzelor de ceai prin expunerea la abur.
  3. Rularea – aceasta actiune are impact asupra uleiurilor naturale care exista in ceai, dar si a aromei specifice, eliberandu-le
  4. Uscarea – reprezinta ultima actiune. Frunzele, dupa ce au fost rulate, se lasa la uscat

Aceste etape sunt caracteristice prelucrarii traditionale a ceaiului verde, prelucrare care are ca efect mentinerea frunzelor intregi, a unei arome mai bogate si mai intense. Spre deosebire de aceasta, in urma prelucrarii industriale, frunzele sunt tocate marunt, actiune care va face ca ceaiul sa fie amarui la gust si astringent.

Ceai verde- tipuri

Exista o varietate larga de ceai verde si, in cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva dintre acestea

  1. Ceylon

Acest tip de ceai verde se gaseste in anumite regiuni din Sri Lanka. In acest caz, frunzele sunt rulate sau rasucite. Este un tip de ceai foarte popular si indragit in multe culturi, considerandu-se a fi unul de calitate superioara. Comparativ cu alte sortimente de ceai verde care exista, acesta se obtine din frunze care au o nuanta mai inchisa, iar aroma este ceva mai picanta. Unii afirma faptul ca, la gust ar semana cu nuncile.

  1. Sencha

Acest sortiment presupune culegerea frunzelor imediat dupa ce au inverzit. Cea mai calitativa recolta este considerata prima. Frunzele, dupa ce au fost culese, sunt pregatite la abur apoi sunt uscate si rulate. In urma acestor actiuni este eliberata aroma foarte intensa a frunzelor.

  1. Gyokuro

Acest tip de ceai se obtine prin recoltarea frunzelor. Inainte de a se realiza aceasta actiune, ele sunt protejate timp de trei saptamani, de impactul razelor solare. In asa fel, procesul de fotosinteza nu mai are loc si aminoacizii existenti in frunze nu se mai pierd. Gustul acestui tip de ceai va fi unul intens.

  1. Bancha

Acest sortiment de ceai este obtinut din cea de a doua recoltare a frunzelor.

  1. Matcha

Acest tip de ceai este, de fapt Tencha, cu deosebirea ca, la finalul procesului frunzele sunt tocate marunt pana se obtine un praf foarte fin.

  1. Tencha

Acest sortiment de ceai se obtine in mod asemantor cu Gyokuro. Insa, frunzele nu mai sunt rulate, in acest caz.

ceai verde beneficii

Ceai verde, valoare nutritiva

Ceaiul verde este un tip de ceai care se otbine numai din frunze neoxidate. Acest aspect face ca ceaiul verde sa fie foarte bogat in anumite substante, numite polifenoli. Sunt niste antioxidanti puternici, al caror impact asupra organismului uman a fost demonstrat in repetate randuri de catre specialistii in domeniu.

Ce contine ceaiul verde?

Cand consumi o ceasca calda de ceai verde, poate ar fi bine sa stii ca acesta contine:

  • Magneziu
  • Fier
  • Fosfor
  • Calciu
  • Sodiu
  • Mangan
  • Proteine
  • Fibre
  • Grasimi
  • Cafeina
  • Acid folic
  • Betacaroten
  • Fluorina

Ceai verde, beneficii pentru organism

Printre numeroasele beneficii care s-au inregistrat in urma consumului de ceai verde, amintim urmatoarele:

  1. Este benefic in curele de slabire – cei care consuma ceai verde in mod frecvent reusesc sa isi mentina greutatea in limite normale mai usor decat cei care nu au introdus in dieta acest lichid
  2. Are rol in reducerea riscului de producere a accidentului vascular cerebral
  3. Scade nivelul colesterolului „rau” din sange
  4. Antioxidantii care exista in frunze ajuta organismul in lupta cu cancerul
  5. Polifenolii care exista in componenta ceaiului ajuta la arderea eficienta a caloriilor
  6. Catechimele existente in ceai au rolul de a distruge bacteriile cauzatoare de intoxicatii alimentare. De asemenea, au rol de stopare a evolutiei celulelor canceroase
  7. Cafeina existenta in ceai are impact asupra poftei de mancare, diminuand-o semnificativ
  8. Este un bun inlocuitor pentru cafea, tocmai datorita cantitatii reduse de cofeina
  9. Ajuta la pastrarea unei igiene bucale optime. Fluorul care exista in ceaiul verde ajuta la prevenirea formarii cariilor, dar si a formarii placii bacteriene
  10. Vitamina E pe care ceaiul o contine are impact asupra procesului de imbatranire, incetinindu-l.
  11. Previne producerea poliartritei reumatoide, reducand simptomele acestei afectiuni la persoanele care au fost diagnosticate cu aceasta boala
  12. Extrem de benefic in starile de depresie, dar si pentru durerile de cap
  13. Indicat in anumite afectiuni ale inimii
  14. Ajuta la crearea unui sistem imunitar mai puternic
  15. Are impact benefic asupra metabolismnului. Apetitul alimentar este reglat, fiind un element indispensabil in curele de slabire
  16. Creste nivelul de energie al persoanelor care il consuma zilnic
  17. Ajuta organismul sa arda grasimile mult mai usor decat in cazul in care nu s-a consumat aceasta bautura
  18. Are impact pozitiv asupra senzatiei de satietate
  19. Este indicat in desfasurarea unor activitati fizice intense, deoarece ajuta organsimul prin oferirea unui surplus de energie
  20. Ajuta organismul in caz de indigestie
  21. Ajuta la scaderea riscului de aparite a diabetuluid e tip 2, prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina si prin diminuarea glucozei din sange
  22. Are impact pozitiv asupra creierului, imbunatatind functiile acestuia. Memoria este cea care are cel mai mutlt de castigat in urma consumului frecvent de ceai verde. Ajuta, de asemenea, atentia si viteza de reactie la fel ca si ceaiul negru
  23. Ajuta la vindecarea anumitor boli de piele cum ar fi dermatita sau psoriazisul.
  24. Este indicat in astm, datorita unei substante pe care o contine si anume, teofilina, care ajuta tubul bronhic sa se relaxeze
  25. Indicat in hipertensiunea arteriala

Asa cum poti sa observi, ceaiul verde are foarte mute beneficii pentru organismul uman fiind, de asemenea, indicat si in tratamentele cosmetice.

Ceaiul verde, prietenul frumusetii tale

Ceaiul verde reprezinta un produs cu un continut bogat in antioxidanti, acele substante care lupta cu radicalii liberi. Acest aspect face din el un element foarte cautat pentru produsele cosmetice si nu numai.

Daca vrei sa fii mai frumoasa, sa fii posesoarea unui ten de invidiat, dar si a unui par ce straluceste de vitalitate, este necesar sa introduci ceaiul verde in rutina ta saptamanala de infrumusetare.

  • Ceaiul verde- lotiune tonica pentru tenul tau

Poti folosi ceaiul verde in procesul de curatare al tenului. Astfel, dupa ce te-ai demachiat, poti aplica ceai verde pe ten, pentru o curatire profunda a acestuia. Poti pune pe o discheta de bumbac putin lichid si iti poti curata apoi fata. Daca vrei sa estompezi cearcanele sau in cazul in care vrei sa diminuezi umflaturile de sub ochi, ceaiul verde te va ajuta in acest sens.

Trebuie sa stii ca, atunci cand iti prepari o lotiune tonica din ceai verde, este important sa nu faci cantitati mari ci, cat sa ai pe 3-4 zile. Astfel, esti sigura ca solutia pe care ai pregatit-o este una mereu proaspata.

  • Ceaiul verde – masca hidratanta pentru ten

Iti poti face, ori de cate ori simti nevoia, o masca care sa iti hidrateze tenul si sa ti-l curete. Astfel, poti amesteca 2-3 lingurite de ceai verde cu o lingura de iaurt, daca vrei sa beneficiezi de un ten hidratat, fara imperfectiuni. De asemenea, poti amesteca ceaiul verde cu cateva lingurite de ulei de masline, daca doresti o estompare a ridurilor fine.

Poti folosi ceaiul verde in diverse combinatii care sa te ajute sa ai o piele curata, hidratata si stralucitoare.

  • Ceaiul verde pentru par

Daca doresti ca podoaba ta capilara sa capete un aspect mai sanatos si mai stralucitor, trebuie sa stii ca ceaiul verde te va ajuta in acest sens. Vitaminele si mineralele pe care le contine, dar si cantitatea impresionanata de antioxidanti, vor face ca parul tau sa fie mai puternic si mai rezistent la rupere. De asemenea, podoaba ta capilara va fi mai straucitoare si mai usor de aranjat. Ceaiul verde te va ajuta sa ai si un scalp curat, fara matreata.

Cum procedezi?

Dupa ce te speli cu samponul tau obisnuit si te clatesti cu apa, toarna pe par aproximativ o cana de ceai verde mai concentrat. Nu este nevoie sa mai clatesti parul cu apa dupa ce ai te-ai dat cu ceai. Astfel, el va ramane pe firul de apr si va actiona asupra sa.

Cum se preapara ceaiul verde?

Este important sa stii sa prepari corect ceaiul verde, daca vrei sa te bucuri de toate efectele pe care acesta le are asupra corpului tau. Atunci cand prepari o cana de ceai verde, trebuie sa ai grija ca tempetarura apei in care pui frunzele de ceai sa nu depasesaca 75 de grade. Daca se depaseste cumva acest nivel, ceaiul tau va fi amar si nu va mai avea aroma sa specifica. Nici o temperatura prea joasa nu este indicata, deoarece substantele „miraculoase” din ceai nu se vor imprastia in totalitate in apa. Deci, este important sa ai in vedere temperatura in care se prepara ceaiul.

La o cana de apa, de 250 de ml, poti pune 1-2 lingurite de frunze si le poti lasa la infuzat cam 10-15 minute. Dupa ce trece timpul necesar, te poti bucura de o ceasca aromata si gustoasa de ceai verde!

Ceai verde – contraindicatii

Ceaiul verde, pe langa paleta extrem de larga de beneficii pentru sanatate corpului uman, prezinta si o serie de efecte negative daca este consumat in cazul prezentei unor afectiuni. Iti prezentam, in cele ce urmeaza, situatiile in care NU ar trebui sa consumi ceai verde

    1. Persoanele care au probleme grave de ordin digestiv
    2. Cei care prezinta deficienta de fier in organism
    3. Cei care prezinta o toleranta scazuta la cofeina, fiind sensibile la aceasta substanta, nu au voie sa consume ceai (si nici cafea)
    4. Cei care au fost diagnosticati cu probleme hepatice
  1. Persoanele care iau medicamnete pentru depresie, pentru anticoagularea sangelui sau fac tratament cu antibiotice
  2. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza

Ceai verde- riscurile unui consum exagerat

In cazul in care faci abuz de ceai verde, trebuie sa stii faptul ca aceasta actiune duce la declansarea anumitor probleme, cum ar fi:

  1. Dureri de cap
  2. Palpitatii
  3. Cresterea tensiunii arteriale
  4. Glaucom
  5. Diaree
  6. Probleme digestive

Ceai verde-cantitatea optima consumata

Conform specialistilor, cantitatea de ceai indicata, intr-o singura zi, ar fi intre 3 si 5 cani. Nu se recomanda depasirea acestui numar de cani!

Citeste mai multe despre ceai verde AICI.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *